FAQ
-  Is globalisering wenselijk of juist niet?
-  Hoe zal de globalisering zich verder ontwikkelen?
-  Valt daaraan iets te veranderen?1.

Is globalisering wenselijk of juist niet?

Het valt niet te ontkennen dat internationale handel welvaart met zich brengt. Het komt er alleen op aan die welvaart zo eerlijk mogelijk te verdelen. Lange tijd profiteerde het Westen meer van de globalisering dan de rest van de wereld. De andersglobalisten kwamen daartegen in het geweer. Langzamerhand begint men in te zien dat er inderdaad een aantal zaken scheef lopen. Van een volledig evenwichtige situatie is echter nog geen sprake.

2.

Hoe zal de globalisering zich verder ontwikkelen?

Enkele (voormalige) ontwikkelingslanden zijn economisch heel sterk in opkomst. China zal hoogstwaarschijnlijk binnen afzienbare tijd de VS overvleugelen. Ook India wordt een grootmacht. Het probleem is dat enkele landen er veel minder goed in slagen om van de globalisering te profiteren. Te denken valt aan Afrika en enkele Latijns-Amerikaanse landen. De verwachting is dat sommige landen veel welvaart zullen creëren, maar dat andere verder in de armoede zullen wegglijden. De wereldwijde ongelijkheid zal dus toenemen.

3.

Valt daaraan iets te veranderen?

De Doha-ronde van de WTO was een poging om meer landen mee te laten profiteren van de positieve globaliseringseffecten. Maar de realisering ervan verloopt bijzonder moeizaam. Ook de millenniumdoelstellingen van de VN gaan in de richting. Die doelstellingen vormen een routeplan naar minder armoede en meer ontwikkeling. Ook op dit vlak doen westerse landen niet voluit mee.