Bankaandelen kregen gisteren opnieuw klappen. KBC kwam onder meer onder druk na uitspraken van gouverneur Guy Quaden van de Nationale Bank van België. Een mededeling van KBC had maar een beperkt effect.

Van onze redacteurDe uitspraak van Guy Quaden, de gouverneur van de Nationale Bank van België, dat 'sommige banken die nu nog gezond lijken (...) in de komende dagen aangevallen zouden kunnen worden' miste zijn effect niet. Omdat Fortis en Dexia al in de touwen lagen, was het onmogelijk verkeerd te gokken. De gouverneur vuurde een torpedo af richting KBC. 'Met zo'n uitspraak lok je in het huidige klimaat koersdalingen uit', zei een specialist. De koers begon kort na de uitspaak dinsdagnamiddag te dalen en ging gisteren door op dat elan.

André Bergen, topman van KBC Groep, zei op de VRT aan te nemen dat het om 'een slip of the tongue' ging van de gouverneur. De uit Luik afkomstige Quaden maakte sinds 2000 twee keer een 'slip of the tongue'. Ze gingen allebei over KBC.

Wat bezielde de gouverneur, vroegen waarnemers zich af. In plaats van de markt gerust te stellen, hielp hij paniek te zaaien.

Een winstwaarschuwing van UniCredit in Italië, dat net zoals KBC Groep sterk aanwezig is op de Centraal-Europese markt, zette eveneens druk op het aandeel. KBC, dat dinsdag al 15% lager sloot, verloor gisteren per saldo 10,7% en is nu nog 43 euro waard. Eind vorige week was dat nog 63 euro.

Naast KBC deelde ook de Nederlandse ING Groep in de brokken. ING verloor gisteren 10,82%. Sinds eind vorige week is het verlies daar 29%, bij KBC gaat het om 31,7%. Europese bankaandelen zijn sinds eind vorige week gemiddeld 18% kwijt. Deze week kan de slechtste week ooit worden voor bankaandelen. Dexia sloot voor het eerst onder de 5 euro af. Fortis is nog altijd geschorst.

KBC verspreidde een communiqué om de zaken in perspectief te plaatsen, maar dat had weinig effect. De groep benadrukte haar financiële gezondheid en KBC-topman André Bergen poogde in het VRT-middagnieuws de buitenwacht gerust te stellen. Banken durven momenteel geen geld meer aan elkaar uit te lenen als gevolg van een ongezien wantrouwen jegens elkaar. KBC wees er gisteren op dat het meer deposito's dan leningen heeft uitstaan en dus niet afhankelijk is van de interbankenmarkt. De solvabiliteit van de bank (tier-1) ligt boven de 9% en de bank heeft een grote buffer aan effecten die ze kan gebruiken om geld bij de Europese Centrale Bank (ECB) te halen. Tot nu toe is die buffer ongebruikt.

Ondanks de winstwaarschuwing van UniCredit zegt KBC dat de onderliggende commerciële resultaten sterk blijven en dat de landen waar het aanwezig is in Centraal-Europa, vrijwel niet getroffen zijn door de kredietcrisis. Meer dan 50% van de aandelen van de groep is ten slotte in vaste handen, wat in de huidige tijden geen overbodige luxe is.

KBC heeft een overschot op zijn kapitaalbuffer van ca. 2,5 miljard euro. De bank koestert tot nu toe haar onafhankelijke koers en die buffer komt daarbij van pas. Door die eigenzinnige koers is KBC niet in alle kringen even geliefd, merkte een insider op. Marktpartijen verwachten dat de nettowinst van KBC nog de impact zal ondergaan van verdere afschrijvingen op kredieten. De crisis in de banksector wordt versterkt door het algemeen klimaat van hysterie en door boekhoudnormen die financiële instellingen verplichten een prijs te plakken op instrumenten waarin momenteel geen prijsvorming meer is.

Een bankier zei te verwachten dat de ommekeer nabij is. 'Banken geven geen krediet meer, terwijl klanten kredieten afbetalen. Straks is er een overschot aan liquiditeit.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig