NOMMAY - Kersvers Belgisch kampioen Sven Nys was zondag opnieuw de beste van het ganse veldrijdersgild. In de negende wereldbekermanche van het seizoen in het Franse Nommay reed de man uit Baal alweer solo naar de zege, goed voor zijn negentiende succes van het seizoen en de vijfde WB-zege van 2004-2005.

Met nog een kwart wedstrijd te gaan liet Nys iedereen ter plaatse. De tweede plaats was op afstand voor Tom Vannoppen, die Sven Vanthourenhout afhield. De wederoptredende Erwin Vervecken snelde nog naar de vierde plaats. Diens Fidea-ploegmaat en wereldkampioen Bart Wellens gaf in de tweede ronde op.

Zowel bij de beloften als bij de junioren kwamen de Belgen, op uitzondering van beloftenwereldkampioen Kevin Pauwels, zondag niet in het stuk voor in de wereldbekermanche veldrijden in het Franse Nommay. De winst bij de beloften was voor de Zwitser Simon Zahner, Pauwels was derde; bij de junioren was de Fransman Yannick Martinez de beste, eerste landgenoot was Jan Arnouts als tiende. Nommay was de laatste van vier wereldbekermanches voor de beloften en junioren. De eindzeges gingen respectievelijk naar de Tsjech Martin Bina en de Italiaan Davide Malacarne. Bij de beloften was Kevin Pauwels vierde en Geert Wellens vijfde.

De beloftenwedstrijd in Nommay startte niet goed voor de Belgen. Nationaal kampioen Jan Soetens kreeg al snel pech en drong niet meer echt aan. Dé tegenvaller was Geert Wellens, die nadat zijn versnelling in zijn achterwiel geslagen was, nooit meer in de koers kwam. Mogelijk verspeelde de broer van Bart Wellens daardoor zijn plaats in de WK-selectie, die maandag door bondscoach Rudy De Bie wordt bekendgemaakt. De Zwitser Simon Zahner vertrok al solo voor half wedstrijd en vergrootte stelselmatig zijn voorsprong. Pauwels reed op het zware parcours een voorzichtige wedstrijd en liet lange tijd de Fransman Belgy, de Zwitser Flückiger en de Tsjechen Bina en Stybar voor de podiumplaatsen strijden, maar in de slotronde kwam hij sterk opzetten en bedreigde hij nog Stybar voor de tweede plaats achter de ongenaakbare Zahner.

Bij de junioren kwamen de Belgen helemaal niet in het stuk voor. Jan Arnouts was met een tiende plaats onze beste man en naast Pieter Vanspeybroeck, Davy De Scheemaeker, Stijn Joseph en Tom Meeusen wordt hij daardoor allicht de vijfde Belgische man voor het WK in Sankt-Wendel. De wedstrijd eindigde op een spurt met drie, nadat Julien Taramarcaz in de slotronde nog bij Yannick Martinez en Davide Malacarne was geraakt. Martinez en Taramarcaz vochten een bitsig duel uit, waarin Martinez het haalde. Hij is de jongere broer van Miguel Martinez, zelf ooit wereldkampioen cyclocross bij de junioren en achteraf wereldkampioen en Olympisch kampioen mountainbike.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in