Eerste stap naar derde landelijke privéradio is gezet
De provinciale radio's Antwerpen1, Mango en Go gaan nauw samenwerken.

De regionale of provinciale radiozenders gingen in 2004 van start, maar een groot succes werden ze niet. Vorig jaar liet Concentra, dat de licentie voor Antwerpen binnenhaalde, zelfs weten dat het op Antwerpen1, nochtans een van de meest beluisterde provinciale radio's, alleen nog non-stop muziek zou gaan uitzenden. De zender was economisch niet leefbaar wegens gebrek aan reclame-inkomsten, luidde het. De andere provinciale radio's kampten met hetzelfde probleem.

Inmiddels heeft de Vlaamse regering het radiodecreet aangepast. Daardoor werd het voor de regionale zenders mogelijk te gaan samenwerken. Als ze alle vijf de handen in elkaar slaan, kunnen ze zelfs hun regionale zendlicenties inruilen voor één nationale radiolicentie, waardoor ze een landelijke commerciële zender kunnen vormen die kan concurreren met Q-Music, 4FM en de vijf VRT-zenders.

Het is geen geheim dat de eigenaars van de zenders al geruime tijd met elkaar praten over een samenwerking. Gisteren kwam het tot een akkoord, meldde Trends. De mediagroepen Concentra (Antwerpen1), Roularta (Mango in West Vlaanderen) en Corelio (Radio Go in Oost-Vlaanderen) slaan de handen in elkaar. Ook Radio Contact Vlaams-Brabant heeft interesse, zegt Ernest Bujok van Concentra. In Limburg ligt het moeilijker, omdat de radiolicentie daar niet in handen is gekomen van een mediagroep, maar van een aantal privépersonen, en FM Limburg eigenlijk nauwelijks opereert als een regionale radio.

Dat betekent dat de echt landelijke zender nog even op zich zal laten wachten. Maar inmiddels gaan Antwerpen1, Mango en Go al wel nauw samenwerken, onder meer op het vlak van reclamewerving. Aan wie die zal toevertrouwd worden, is nog niet beslist. Het is ook de bedoeling de zenders onder te brengen op één gemeenschappelijke locatie (in Antwerpen), ze onder één management te brengen en één technische structuur uit te bouwen.

Ook het profiel van de nieuwe zender ligt nog niet helemaal vast. Er wordt gedacht aan een iets jongere Radio 2, zoals Antwerpen1 al is, of aan een echte jongerenzender, zoals het Franse NRJ, zegt Bujok.

Er zal ook samengewerkt worden met de Franstalige Radio Nostalgie, die net als Go deel uitmaakt van Corelio. Nostalgie, dat in het Franstalige landsgedeelte een marktaandeel van 11 procent heeft, staat al lang te popelen om in Vlaanderen actief te worden.

(kdr)