Greenspan waarschuwt voor recessie
D ex-centraal bankier Alan Greenspan ziet de VS-economie mogelijk dit jaar al een recessie induiken.

Greenspan, die tot begin dit jaar voorzitter was van de Amerikaanse centrale bank, wees er op dat de economie van de Verenigde Staten al sinds 2001 expandeert. Hij ziet nu tekenen dat de huidige economische cyclus ten einde loopt.

,,Als je al zo lang geen recessie meer hebt meegemaakt'', hield Greenspan een congres van bedrijfsleiders in Hongkong voor via een satellietverbinding, ,,bouwen steeds krachten op die de volgende recessie in zich dragen.'' Economen definiëren een recessie als twee opeenvolgende kwartalen waarin de productie van goederen en diensten afneemt.

,,Kijk maar naar de winstmarges'', zei Greenspan, ,,die beginnen zich te stabiliseren en dat is doorgaans het eerste teken dat de opwaartse economische cyclus ten einde loopt.''

Greenspan maakt zich ook zorgen over het tekort op de Amerikaanse begroting. Dat verminderde afgelopen jaar weliswaar tot 247,7 miljard dollar (191,2 miljard euro), het laagste peil in vier jaar, maar het blijft een reden tot ongerustheid, vindt de voormalige Fed-voorzitter.

Greenspan voegde eraan toe dat het bijzonder delicaat is om economische evoluties te voorspellen, maar hij acht het niet uitgesloten dat de recessie einde dit jaar al begint.

Tijdens het laatste kwartaal van 2006 groeide de VS-economie met 3,5 procent, verrassend sterk in vergelijking met de 2 procent van het kwartaal voordien. Maar voor heel 2007 wordt hooguit 2,7 procent verwacht, het laagste percentage sinds de 1,6 procent van 2002.