De centrale banken hebben vorig jaar wereldwijd hun voorraad dollars verminderd, ten voordele van de euro en het Britse pond. Dat blijkt uit een onderzoek waarvan de resultaten maandag gepubliceerd zijn. Van de 129 ondervraagde landen hebben 47 centrale banken die samen 1.538 miljard dollar (30 procent van de internationale reserves) bezitten, meegewerkt aan een onderzoek van het vaktijdschrift Central Banking . Het onderzoek vond plaats in het vierde trimester van 2006.

Er zijn meer banken die hun vermogen in dollar hebben teruggeschroefd dan banken die die dollarvoorraad hebben vergroot. Het gaat om respectievelijk negentien en tien banken. Terwijl 21 onder hen hun vermogen in euro hebben verhoogd, hebben slechts zeven dat vermogen verminderd.

Volgens het onderzoek bevindt het merendeel van de banken die de Europese munt prefereren, zich in de rand van de eurozone en in mindere mate in Azië. Redenen voor die evolutie zijn de wil om de reserves te diversifiëren, de volatiliteit van de wisselkoersen en macro-economische factoren.

(belga)