Het Gentse biotechbedrijf Devgen heeft een klein miljoen euro gekregen van de Vlaamse overheid.

Devgen ontvangt een subsidie van 900.000 euro ter ondersteuning van een onderzoeksprogramma rond obesitas of zwaarlijvigheid.

Het geld is afkomstig van de Vlaamse overheid en wordt via het Instituut voor de aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen (IWT) verstrekt. De subsidie loopt over een periode van zestien maanden.

Devgen is op zoek naar nieuwe middelen en therapeutische oplossingen voor de behandeling van obesitas. Streefdoel is een nieuw klasse van zogenaamde kinase targets te valideren. Dat zijn stoffen in het lichaam die de stofwisseling en de spijsvertering sturen.

Devgen vindt de ondersteuning van het IWT niet enkel vanuit financieel oogpunt belangrijk. Het Gentse biotechbedrijf ziet in de toekenning van de subsidie ook een bevestiging van de innovatieve aanpak en het potentieel voor partnering.

Het Gentse biotechbedrijf wijst erop dat obesitas een aandoening is die wereldwijd epidemische proporties aanneemt en die een zware financiële belasting vormt voor de maatschappij.

Voor de farma-industrie is de zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen een van de prioriteiten voor de komende jaren. Veilige en effectieve geneesmiddelen kunnen een verkoopcijfer van meer dan 5 miljard dollar per jaar bereiken, stelt Devgen..

Voor het Gentse biotechbedrijf is het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen een van de twee poten waarop het bedrijf rust. Daarbij concentreert het zich op de ontwikkeling van kandidaat-geneesmiddelen voor de behandeling van stofwisselingsziekten zoals diabetes en obesitas.

Daarnaast zoekt Devgen naar een nieuwe generatie biotechnologische producten om landbouwgewassen te beschermen tegen pestorganismen en parasieten.

(pse)