Verzet tegen Audi Brussel
De VW-arbeiders gingen gisteren in staking. Vandaag is er een referendum. Foto: © BELGA
Niet iedereen bij Volkswagen ziet de omvorming van de autofabriek in Vorst tot een productievestiging van Audi zitten. De VW-arbeiders in Vorst gingen gisteren in staking, tegen hun vakbondsafgevaardigden in.

DE werknemers van Volkswagen Vorst zijn gisteren spontaan in staking gegaan. Een groep arbeiders van de ochtendploeg blokkeerde iets na zes uur al de montageketting, waarop geleidelijk de volledige fabriek plat ging. De arbeiders van de namiddagploeg volgden hun voorbeeld en gingen eveneens niet aan de slag.

De actie kwam er uit onvrede met het voorstel van de VW- en Audi-directies over een verlenging van de werkweek van 35 naar 38 uur. Die langere werkweek en het verlies van premies zijn onderdeel van een kostenbesparing met 20 procent (DS 24 februari). De stakende werknemers waren niet alleen boos op het bedrijf, maar ook op de eigen vakbondsdelegaties omdat die geen raadpleging van het personeel hadden gepland vooraleer ze maandagmiddag op een bijzondere ondernemingsraad hun handtekening zouden gaan zetten onder het Audi-plan.

De délégués zaten bijzonder verveeld met de stakingsactie, maar ze konden het tij niet keren. Een groepje arbeiders kwam roepend de vergadering van de ondernemingsraad verstoren. Om de gemoederen toch enigszins te bedaren, werd de vergadering een tijdlang opgeschort en organiseerden de vakbonden her en der in de fabriek geïmproviseerde informatievergaderingen. De spanning was voelbaar.

Op het einde van een van die vergaderingen, in het personeelsrestaurant, bleek dat er bij een stemming bij handopsteking een meerderheid van de aanwezigen tegen het Audi-plan gekant was. Dat deed de vakbonden er halsoverkop toe besluiten om dan toch een referendum te organiseren.

Volgens de ABVV-afgevaardigde Hedwin de Clercq moet vandaag blijken ,,hoeveel werknemers nu tegen het plan zijn gekant en hoeveel er voor zijn gewonnen. De uitslag van de stemming is bindend. Voor- en tegenstanders moeten het resultaat aanvaarden en dat zullen de vakbondsdelegaties ook doen.''

De aanwezige Duitse topdirecteur van Audi, Werner Widuckel, verkreeg dus gisteren geen handtekening van de vakbonden. Hij krijgt vandaag te horen of er een toekomst is voor Audi in Brussel, of niet.

De délégués beseffen dat de overleving van de autofabriek in het spel is. ,,We hebben daarover klare taal gesproken tegenover de werknemers'', aldus ACV'er Pascal Van Cauwenberghe. ,,Hopelijk beseffen zij dat ook.''

De liberale vakbondsman Stefaan Van Bockstaele had eenzelfde boodschap. ,,We spelen met vuur, want bij Volkswagen zijn ze stakingen misschien gewend, bij Audi allerminst. Wie wil er de sluiting van de fabriek op zijn geweten hebben, met een verlies van 2.200 banen tot gevolg? Audi kan makkelijk dezelfde plannen realiseren in een andere fabriek, bijvoorbeeld in Spanje.''

Allicht wordt er vandaag voort gestaakt in Vorst, tot de uitslag van het referendum bekend is. Dat zal pas in de vooravond zijn.