LONDEN - Door een gebrek aan dokters en verplegend personeel zal het gezondheidssysteem van het Verenigd Koninkrijk in duigen vallen indien er geen dokters meer worden gerekruteerd vanuit het buitenland, en dan vooral vanuit Afrika. Volgens BMA, de vereniging van Britse artsen, kan deze praktijk echter enkel vergeleken worden met 'plunderen'.

Twee derde van de artsen en 40 procent van het verplegend personeel die in 2004 op de Britse arbeidsmarkt terechtkwamen, werden niet in het Verenigd Koninkrijk opgeleid. Velen van hen kregen hun opleiding op het Afrikaanse continent, aldus BMA. In totaal is 31 procent van de artsen die momenteel in Groot-Brittannië werkzaam zijn, opgeleid in het buitenland. Dat schrijft het Amerikaanse gespecialiseerde vaktijdschrift The Lancet.

,,Het Westen plundert Afrika systematisch om zijn ziekenhuizen te vullen'', stelt James Johnson, BMA-voorzitter. ,,Het bestelen van de armste landen moet stoppen.'' Het Koninklijke college van Verpleegsters reageerde al op een gelijkaardige manier. Sinds 1999 werden er in Groot-Brittannië al 55.000 verpleegsters gerekruteerd, van wie 16.000 uit Afrika.

,,Het is totaal nutteloos om Afrika hulp te bieden indien we hen systematisch van hun meest waardevolle bronnen, hun gediplomeerd personeel, beroven'', aldus Johnson. ,,Zolang we te weinig dokters en verplegend personeel blijven 'produceren' zijn het de meest arme landen die de kostprijs betalen.''

Het feit blijft echter dat rekruteren vanuit het buitenland een forse besparing inhoudt voor de Britse economie. Volgens BMA zou het opleiden van evenveel artsen en verplegend personeel als het aantal dat de afgelopen vijf jaar in Afrika werd gerekruteerd, in totaal 1,95 miljard pond (2,93 miljard euro) kosten - een stuk meer dan de 560 miljoen pond (840 miljoen euro) die tijdens diezelfde periode als ontwikkelingshulp werd geschonken aan Afrikaanse ziekenhuizen.