Bank Degroof laat Van der Hoop kaal achter
Bank Degroof koopt enkel de divisies vermogensbeheer voor particulieren en institutionelen van de gestrande Nederlandse bank Van der Hoop. De aandeelhouders krijgen niets.

DAARMEE krijgt de affaire-Van der Hoop een onverwachte wending. Afgelopen vrijdag trokken Bank Degroof en zijn investeringsvehikel Financiële Participaties Amsterdam (FPA) hun bod in op de zieltogende Nederlandse beleggingsbank. Daarmee luidden alsnog de doodsklokken over de bank die sinds deze zomer op zoek was naar een overnemer.

Na het nieuws van het afhaken van Bank Degroof snelde de Nederlandse toezichthouder op de banksector, De Nederlandsche Bank (DNB), naar de Amsterdamse rechtbank. De DNB vroeg de rechter een noodmaatregel in te stellen en alle tegoeden van de bank te blokkeren. Er kon geen euro meer binnen of buiten.

Advocaat Rutger Jan Schimmelpenninck en accountant De Haan werden aangesteld als bewindvoerders. Met het blokkeren van de bankrekeningen trok de DNB een muur om Van der Hoop op om de bank ruimte te geven voor een ,,ordentelijke afwikkeling''. Een rush op de bank waarbij alle rekeninghouders hun tegoeden opvragen, zou het doodvonnis betekend hebben.

Het eerste wat Schimmelpenninck en De Haan deden, was opnieuw met Bank Degroof praten om te zien of er nog wat te redden viel van de overnamegesprekken. Gisterenochtend maakten de twee bewindvoerders bekend dat Degroof alsnog twee onderdelen (vermogensbeheer voor particulieren en voor institutionelen) zou kopen, maar dat er voor de aandeelhouders van de beursgenoteerde bank niets zou overblijven.

De redenen waarom Degroof zich eind vorige week terugtrok en afgelopen weekend alsnog toehapte, zijn niet bekend. Waren er lijken in de kast gevonden of heeft Degroof gewoon het feit dat er geen alternatief was, uitgespeeld? Bank Degroof zei geen enkele commentaar te hebben en wilde zelfs niet bevestigen dat het alsnog een deel van de bank koopt. Bij Van der Hoop waren de bewindvoerders niet bereikbaar wegens te drukke bezigheden.

Degroof was aanvankelijk van plan om samen met FPA 13 miljoen euro te injecteren in Van der Hoop via een kapitaalinjectie of 2,16 euro per aandeel. In ruil voor die injectie zouden beide 51% van Van der Hoop verwerven. Die 2,16 kon in functie van de bevindingen in het boekenonderzoek (due diligence), dat afgelopen week begon, met nog eens 0,83 euro per aandeel (in totaal 5 miljoen euro) verhoogd worden.

Degroof en FPA (partijen rond ex-Stroeve bankiers) wilden hun Nederlandse belangen onderbrengen bij Van der Hoop Bankiers, dat daardoor ongeveer 1 miljard euro vermogen onder beheer zou krijgen. Dat schema maakt nu plaats voor een ,,aankoop van activa''. Hoeveel klanten uiteindelijk bij Van der Hoop blijven, is maar de vraag. De klantentegoeden kwamen per 30 juni uit op 170 miljoen euro. Volgens andere berichten was er een totaal beheerd vermogen van zo'n 300 miljoen euro. Dat van Degroof in Nederland werd dan weer op 500 miljoen geschat.

Op de beurs klapte de koers van het aandeel Van der Hoop in elkaar. Gisteren ging er 2,7 euro per aandeel van af waardoor er slechts 60 eurocent overbleef. De uitspraak van de bewindvoerders dat er na de verkoop van de activa niets zou overblijven voor de aandeelhouders miste haar effect niet.

Eerder dit jaar stond de 110 jaar oude bank nog dicht bij een verkoop aan de Rotterdamse projectontwikkelaar LSI. Die bood zes euro per aandeel.

LSI trok dit bod in nadat er bij de bank lijken uit de kast waren gevallen. Zo moest de bank een eerder gemelde winst over 2004 ombuigen in een verlies van 3,4 miljoen euro nadat ze een fiscale claim had gekregen van 6,5 miljoen euro. Er bleken ook problemen met onkostenvergoedingen voor personeel, slechte kredieten en dito beleggingsadvies.

Topman Peter van Hooijdonk werd opzijgeschoven en vervangen door Erik van de Merwe, een voormalige bankier van Fortis. Die had destijds al bij Staalbankiers een sanering doorgedrukt. Van de Merwe verkocht de portefeuille woonkrediet aan NIB Capital, dankte een derde van het personeel af waardoor er maar 50 overbleven en zou het dure pand in ,,de gouden bocht'' in Amsterdam verlaten.

Bij de aandeelhouders van Van der Hoop is onder meer Jaap Blokker, eigenaar van de gelijknamige winkelketen. Jaap Blokker zou zo'n 5,5% van de aandelen bezitten. Na de afstraffing van gisteren is Van der Hoop op de beurs nog maar 3,47 miljoen euro waard.