BRUSSEL - De beursgenoteerde plantageholding Sipef wil zijn kapitaal met 16,5 miljoen euro verhogen door de uitgifte van aandelen met VVPR-strip. De verrichting start vandaag en loopt tot en met 24 juni, behoudens vervroegde afsluiting. De prijsvork is op 100 tot 115 euro per aandeel geprikt met 115 als uitdrukkelijke bovengrens. Gisteren noteerde het aandeel Sipef 122 euro.

De kapitaalverhoging van de plantageholding van de familie Bracht, waarin ook de holding Ackermans & van Haaren participeert, bestaat uit twee luiken. Een luik van 15 miljoen euro en een schijf van 1,5 miljoen euro.

De verrichting vindt plaats met opheffing van het voorkeurrecht van de bestaande aandeelhouders wegens het tijdrovend karakter. In de plaats is er een prioritaire toewijzing voor inschrijvingen die gestaafd worden met de nodige coupons nr. 50. Op die manier belet Sipef dat naderhand een handel georganiseerd moet worden in niet-uitgeoefende voorkeurrechten. De kapitaalverhoging wordt georganiseerd door KBC Securities met de steun van Fortis.

Vijftien miljoen euro van de plaatsing staat open voor alle investeerders. De rest is voorbehouden voor institutionele beleggers in binnen- en buitenland. Sipef, dat gespecialiseerd is in palmolie, rubber en thee, werkt ook aan de verkoop van niet-kernactiviteiten. Op de verkooplijst staat een gebouw in Texas, de Sipef-kantoren en -gronden in de stad Medan (Indonesië), rubberplantages uit de Tolantiga-groep. En het zoekt een koper voor de 24.000 hectare landbouwgrond van de Bonal-plantage in Brazilië.

De desinvesteringen en de kapitaalverhoging moeten de nettoschuld van 64,9 miljoen euro met ongeveer de helft terugdringen tot zo'n 30 à 35 miljoen euro en het eigen vermogen op 50 miljoen euro brengen. Dat moet de basis leggen voor nieuwe investeringen in de kernactiviteiten, zegt Sipef.

Sipef boekte in 2003 een 11 procent hogere omzet van 127 miljoen euro. De nettowinst steeg met 2 procent tot 6,1 miljoen euro. De courante winst steeg van 10,6 tot 13,1 miljoen euro. Het bedrijf produceerde onder meer 234.430 ton palmolie.

(pdd)