TEL AVIV/BRUSSEL (belga, eigen berichtgeving) - De koffiebranderij Fort uit Itegem wordt overgenomen door Beyers Koffie. Het koffiebedrijf uit Puurs neemt ook een Nederlands koffiebedrijf over. De verkoper is de Israëlische groep Strauss-Elite.

Strauss-Elite, een producent van koffie en snacks, meldde de verkoop van koffiebranderijen Fort en van het Nederlandse koffiebedrijf Klaverblad aan de beurs van Tel Aviv. Het gaat om een transactie ter waarde van 4,5 miljoen euro.

Elite was al een jaar bezig met de verkoop van Fort-EP Leidsche, de holding waaronder Fort en Klaverblad vallen. De Israëlische groep wil zich concentreren op zijn eigen merk, Elite. Er werd afgestapt van het idee om dat merk ook in België te lanceren omdat de grote concurrent Sara Lee (Douwe Egberts) hier ruim de helft van de markt controleert. Fort en Beyers samen nemen zowat een vijfde van de Belgische markt voor hun rekening. De combinatie van beide koffiebranders staat voor een jaarproductie van ongeveer 20.000 ton, waarvan ongeveer de helft voor de export bestemd is. De koffiebranderij Fort maakt koffie van het eigen merk Fort en is Belgisch marktleider in private labels, de huismerken van de supermarkten. Er werken 75 mensen. Fort produceert ongeveer 10.000 ton gebrande koffie per jaar, waarvan zowat de helft voor de binnenlandse markt.

Bij Beyers Koffie wilde men gisteren geen commentaar geven op de overname. Beyers Koffie, van oorsprong een Antwerps bedrijf met meer dan 100 jaar oude roots, is sinds 1995 langs de A12 in Puurs gevestigd. Naast het eigen merk Beyers verdeelt de groep in ons land ook het Italiaanse espresso-merk Kimbo.

(wdp)