BRUSSEL (belga, bloomberg) - Fender Musical Instruments, de bouwer van de legendarische Stratocaster, staat te koop. Dat meldde de Financial Times gisteren. De waarde van de gitarenmaker wordt geschat op 500 miljoen dollar (410 miljoen euro).

Het bedrijf draagt de naam van stichter Leo Fender, die in 1965 de eerste elektrische gitaar met een massieve klankkast ontwierp. De gitaar werd en wordt nog steeds veel gebruikt in de pop- en rockmuziek, onder meer door Eric Clapton, Mark Knopfler en wijlen Kurt Cobain van Nirvana. De Fender Stratocaster werd een icoon toen Jimi Hendrix in 1967 tijdens het Monterey Pop Festival zijn exemplaar in brand stak. De Stratocaster is samen met de Gibson Les Paul het populairste model van elektrische gitaar.

Leo Fender, die zijn bedrijfje in 1946 opstartte, verkocht het in 1965 aan de platenmaatschappij CBS voor 13 miljoen dollar. De verkoop van elektrische gitaren kende vervolgens een enorme groei, maar het gebrek aan kennis van muziek en musici bij CBS begon steeds meer te wringen. In 1985 kwam het bedrijf via een management buy-out in handen van William Schultz. Die moest opnieuw van nul beginnen omdat hij alleen de naam, de patenten en de voorraden in handen kreeg. Aanvankelijk deed Fender een beroep op buitenlandse gitaarbouwers, later kwamen er fabrieken in Corona (Californië) en in het Mexicaanse Ensenada. In 1991 verhuisde het hoofdkantoor van Corona naar Scottsdale (Arizona). De grootste concurrent van Fender is Gibson Guitars in Nashville. De verkoop van Fender zal volgens de FT wellicht via een veilingprocedure gebeuren.