Turijn telt af naar Winterspelen
TURIJN - Vijfentwintig Belgen zakken begin 2006 af naar de Olympische Winterspelen in Turijn. De stad is bijna klaar voor het grote sportevenement en gonst van activiteit. Even druk, maar minder zichtbaar, gaat het eraan toe bij het centrale informaticateam dat helpt zorgen voor een vlekkeloze organisatie en verslaggeving van de Spelen.

TURIJN mag dan wel het imago van industriële Fiat-basis achter zich hebben gelaten, tijdens de laatste maanden voor de Olympische Winterspelen lijkt de stad wel een bouwwerf. Op de centrale markt gonst het van bedrijvigheid, van bouwvakkers die het plein moeten omtoveren tot een podium voor de uitreiking van de medailles. Maar ook de nieuwe schaatsbanen voor ijshockey, curling, figuur -en snelschaatsen vragen nog wat werk. In de bergen wordt dan weer de laatste hand gelegd aan de ski- en bobsleepistes.

De kosten voor de infrastructuur en organisatie lopen op tot 1,7 miljard euro. De plaatsen voor wedstrijden (14), de olympische dorpen (3), de mediadorpen (7) en de wegen worden gebouwd met financiële hulp van de overheid, goed voor rond de 1,5 miljard euro. De rest moet komen van sponsors, televisierechten en de ticketverkoop.

Het comité voor de organisatie van de Spelen in Turijn, Toroc, verwacht tussen 10 en 26 februari anderhalf miljoen bezoekers, 10.000 speciale gasten uitgenodigd door sponsors en 2.300 leden van sportfederaties en Olympische comités. Wereldwijd wordt er gerekend op vier miljard televisiekijkers die de spelen zullen volgen. Tussen 10 en 19 maart volgen dan de winterspelen voor sporters met een handicap.

Om de organisatie technologisch vlot te laten verlopen, heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een IT-contract getekend met de Frans-Nederlandse systeemintegrator Atos Origin. Die leidt een consortium van meer dan tien technologiepartners en -leveranciers. Atos Origin telt in ons land 700 medewerkers en maakt er een omzet van 116 miljoen euro.

Het IT-project voor Turijn ging van start in juli 2002. Een deel van het IT-team kwam, na een welverdiende vakantie na de Olympische Winterspelen van Salt Lake City in dat jaar, meteen over naar Turijn. ,,We moeten eigenlijk een jaar vooraf klaar zijn met het grootste deel van de infrastructuur'', zegt Frédéric Wojciechowski van Atos Origin. ,,Er moet immers massaal getest worden.''

Wojciechowski is goed geluimd, want een eerste periode van tien weken van intensieve live tests van de IT-infrastructuur werd succesvol afgesloten. Sommige werden uitgevoerd in vriestemperaturen, een van de grootste uitdagingen voor de systemen. Ook de afstand tussen de sportevenementen in de bergen en het centrale labo in de stad - tot honderd kilometer - mag niet onderschat worden. Er werden tests gedaan voor de live sportevenementen, maar er werd ook nagegaan hoe de 2.000 teamleden reageren op crisissituaties, zoals een stroomonderbreking of het wegvallen van het netwerk.

Er zijn twee centrale datacentra, waarvan een volledig dient als opvang, mocht het fout gaan in het hoofdcentrum. Het technologisch zenuwcentrum wordt 24 uur op 24 uur bemand met 83 mensen per werkshift. Van hieruit wordt toezicht gehouden op de plaatsen van de wedstrijden, wordt de beveiliging van de infrastructuur in het oog gehouden en de helpdesk gecoördineerd.

De twee belangrijkste IT-systemen zijn het Games Management System , dat helpt bij de organisatie van de spelen, en het Information Diffusion System, dat informatie verstrekt over de wedstrijden.

Atos Origin gebruikt zijn eigen toepassingen en integreert die met hard- en software van het bestaande consortium. Wojciechowski wijst erop dat er geen contracten werden afgesloten met de partners en dat er dus geen hiërarchische structuur is. ,,Wij moeten het vlot laten werken en zorgen voor de integratie van verschillende culturen.''

Toch wegen de kleine moeilijkheden niet op tegen het prestige en de naambekendheid die het bedrijf kan winnen door het verzorgen van een Olympisch evenement. Atos Origin blijft al zeker tot 2012 de IT-partner voor de Olympische Spelen. Intussen zijn de voorbereidingen voor de Olympische Spelen in Peking in 2008 al in volle gang. Die worden ter plaatse uitgevoerd door een team van twintig IT-deskundigen.

www.torino2006.org