BEIROET - De organisatie van olie-exporterende landen heeft beslist haar productieplafond voor ruwe olie in twee stappen te verhogen met 2,5 miljoen vaten per dag. Met deze maatregel stopte de Opec voor het eerst sedert maanden de olieprijsstijging. De olieprijs daalde zowel woensdag als donderdag vrij aanzienlijk met telkens meer dan 3 procent.

Op 1 juli komen er twee miljoen vaten bij en een maand later nog eens een half miljoen vaten. De oliekraan twee keer iets meer opendraaien is een compromis tussen een groep leden, met Saudi-Arabië als spreekbuis, die voorstander waren van een sterke stijging van de olieproductie en landen zoals Iran die vrezen voor een prijscrash als de oliekraan in één keer zo goed als volledig wordt opengedraaid.

De afspraak om de productie met 11 procent op te trekken trekt de olieprijs voor het eerst sinds maanden gevoelig omlaag. Gisterenavond, na de bekendmaking van het akkoord, stond de ruwe olieprijs in de VS al 1,41 dollar of 3,5 procent lager dan de slotkoers van de dag voordien.

Na de aanslagen van het voorbije weekend in Saudi-Arabië stond de OPEC onder grote druk en werd algemeen verwacht dat de organisatie gisteren in Beiroet een sterke productieverhoging zou aankondigen. Daardoor daalde de prijs van een vat ruwe olie woensdag al, voor de bijeenkomst van de Opec, met meer dan twee dollar tot 39,96 dollar, onder de symbolische drempel van 40 dollar.

Leden van de Opec zijn Algerije, Indonesië, Iran, Irak, Koeweit, Libië, Nigeria, Qatar, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Venezuela.

(pse)