-  LEVI STRAUSS. Weg uit West-Europa.
-  SABMILLER. Trekt bod op Harbin in.
-  SWISS. Niet in Oneworld.
-  VENDEX KBB. V&D dit jaar in het zwart.
-  WIENERBERGER. 210 miljoen opgehaald.

LEVI STRAUSS. Weg uit West-Europa.

De Amerikaanse jeansfabrikant Levi Strauss sluit nog dit jaar zijn twee fabrieken in Spanje. Daardoor komen 453 mensen op straat te staan. Eerder sloot het bedrijf al vestigingen in Frankrijk, België en Schotland. De groep heeft nu geen fabrieken meer in West-Europa en concentreert zich op Oost-Europa.

(afp, anp)

SABMILLER. Trekt bod op Harbin in.

De Amerikaanse brouwer Anheuser-Busch heeft de overnamestrijd rond de Chinese biergroep Harbin gewonnen nadat concurrent SABMiller zijn vijandige overnamebod introk. Dat meldden bronnen bij het dossier gisteren. Anheuser-Busch bood 720 miljoen Hongkong-dollar (5,58 dollar per aandeel), tegenover 4,3 HK-dollar per aandeel voor SABMiller.

(reuters)

SWISS. Niet in Oneworld.

De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss International Airlines heeft bekendgemaakt dat ze zich niet aansluit bij de luchtvaartalliantie Oneworld, zoals acht maanden geleden was aangekondigd. ,,De hoge kosten en de nadelen van deze transfer wegen niet op tegen de voordelen op lange termijn.''

(afp)

VENDEX KBB. V&D dit jaar in het zwart.

Vroom & Dreesmann (V&D), de noodlijdende warenhuisdochter van de Nederlandse retailgroep Vendex KBB, moet nog dit jaar uit de rode cijfers geraken. Dat meldde de V&D-directeur, de West-Vlaming Dirk Goeminne, gisteren op de aandeelhoudersvergadering. Goeminne, die gisteren toetrad tot het directiecomité van de groep, zei dat het aantal leveranciers van V&D al teruggebracht is van 3.600 tot 1.400, iets meer dan de beoogde 1.200.

In het kwartaal tot eind april zag Vendex de ebitda dalen van 60 tot 55,6 miljoen euro. Bij V&D verloor de omzet 14,9% tot 171 miljoen euro, maar verkleinde het operationele verlies van 14,4 tot 10,3 miljoen euro.

(reuters)

WIENERBERGER. 210 miljoen opgehaald.

De Oostenrijkse bouwmaterialengroep Wienerberger heeft 8,1 miljoen nieuwe aandelen verkocht (12,5% van het kapitaal) tegen 26 euro per stuk, goed voor een opbrengst van 210,1 miljoen euro. Het geld dient voor de aankoop van de helft van de dakbedekkingspoot van Koramic, de groep van de Kortrijkse zakenman Christian Dumolin, voor 211,5 miljoen euro.

(reuters)