De olieprijzen wogen ook gisteren zwaar door op de internationale beurzen. In het Verre Oosten leidde dat tot stevige koersdalingen, maar elders aarzelden de beleggers omdat de olieprijzen fors daalden na de beslissing van Opec om de productie te verhogen.

In Azië sloten de beurzen nog voor de Opec-beslissing bekend was. In afwachting kregen vooral de chipproducenten zware klappen. Samsung Electronics, de grootste producent van computerchips na het Amerikaanse Intel, zakte 5,7 procent en sectorgenoot Hynix Semiconductor dook zelfs 8,7 procent. Taiwan Semiconductor ging 4,5 procent lager en Advantest zakte 4 procent.

Ook in Europa weerspiegelden de technologiewaarden de algemene economische onzekerheid. De waarschuwing van Intel dat de omzet tijdens het tweede kwartaal eerder aan de lagere kant van de voorspellingvork zal uitkomen, deed uiteraard geen goed. Infineon gleed 0,3 procent terug, Philips incasseerde een volle procent verlies en ASML ging zelfs 1,5 procent omlaag.

De farmasector presteerde daarentegen goed. Glaxo klom 2,4 procent met in zijn kielzog sectorgenoten Merck KGaA en AstraZeneca met respectievelijk 1,1 en 0,8 procent winst.Verder was er 2,8 procent winst voor SABMiller. De nummer twee op de wereldbiermarkt gooide de handdoek in de rang na een strijd met Anheuser Bush voor de controle van Harbin. Beleggers zijn tevreden dat Miller niet probeert het recentste bod van de Amerikaanse reus te overtreffen.

Marks & Spencer ten slotte moest 2,7 procent lager nadat de Britse distributieketen een bod van sectorgenoot Green verwierp ,,omdat het de waarde van de groep veel te laag inschat''. In eigen land waren de beleggers enthousiast na de algemene vergadering van chemiereus Solvay. Die maakte goede vooruitzichten bekend, en dat stuurde het aandeel 2,9 procent hoger. Interbrew klom 3,9 procent na een opwaardering van neutral naar buy door de Zwitserse zakenbank UBS.

In Amerika volgden de aandelen zowat hetzelfde patroon als in Europa, met verlies voor de technologiewaarden en een pas op de plaats voor de meer klassieke aandelen. Kort na de middag noteerde de Dow Jones-index nagenoeg onveranderd tegenover woensdag en stond de Nasdaq ruim een half procent in het rood.