BRUSSEL - De Belgische durfkapitaalsector haalde afgelopen jaar 128,7 miljoen euro op tegenover 96,3 miljoen een jaar eerder. Opvallende vaststelling: pensioenfondsen, verzekeraars, ,,fund of funds'' (fondsen die in andere fondsen beleggen om te diversifiëren) en de kapitaalmarkten brachten daarvan samen nul euro aan. ,,De institutionelen zijn totaal afwezig'', stelt Evca-voorzitter Herman Daems vast.

Terwijl op Europees vlak pensioenfondsen, ,,fund of funds'' en banken de belangrijkste aanbrengers van risicokapitaal zijn, zijn die partijen in België zo goed als afwezig. De teller stond afgelopen jaar net zoals in 2002 op nul. Enkel de banken waren niet volledig afwezig en brachten 2,9 procent van het vers kapitaal aan, tegenover een Europees gemiddelde van 21,5 procent. Opvallend is wel dat de banken in 2002 dan weer 55,1 procent van het vers kapitaal aanbrachten, of zo'n 53 miljoen euro. Daems verwacht dat de trend structureel neerwaarts is. In België lijkt Fortis een uitzondering. Brigitte Boone, die sinds vorig jaar Fortis Private Equity leidt, heeft 2,5 miljard euro te beleggen.

De statistieken suggereren dat in België corporate investors (bedrijven) afgelopen jaar zeer belangrijke verschaffers van durfkapitaal waren, maar niemand weet wie ze zijn. Belgacom, bijvoorbeeld, heeft zijn activiteiten op dat vlak stopgezet als gevolg van de beursgang.

De Gimv blijft in België een belangrijke durfkapitaalspeler. Met een beurswaarde eind vorig jaar van iets minder dan een miljard euro tegenover de gezamenlijke waarde van de Belgische durfkapitaalmarkt van 2,5 miljard euro, blijft de Gimv marktleider. Spelers als Mercator, Lessius, Pythagoras en TrustCapital zijn uit de markt verdwenen. TrustCapital doet wel nog vervolginvesteringen, maar werkt vooral aan exits.

,,Enkele jaren geleden dachten sommigen dat durfkapitaal easy money was. Ze weten nu beter'', zegt Daems. ,,Het hele proces van due diligence (onderzoek van de boeken), het opzetten van deals en het exitproces vraagt een belangrijke gecumuleerde knowhow.''

,,Ik denk niet dat er een tekort aan durfkapitaal is in de sector. Wel dat we verder moeten bouwen aan de professionalisering. In Finland zie je een sterke interactie. Wie geld wil ophalen om internationaal te investeren, vindt de middelen relatief gemakkelijk. Als de Gimv een fonds lanceert, moeten we de middelen internationaal zoeken.''

De Gimv lanceerde vorig jaar via zijn Halder-structuur een Duits buyout-fonds dat in een eerste ronde 79 miljoen euro ophaalde. Mogelijk volgt tegen de zomer de afsluiting van een bijkomende ronde, tenzij de Gimv ervoor kiest om in het najaar meteen voor een definitieve afsluiting te gaan. De beoogde 150 miljoen euro zouden ,,binnen handbereik liggen''.

Daems blijft overtuigd dat de Gimv een internationale speler moet zijn. ,,Ook lokale technologische starters worden slimmer. Ze willen durfkapitaalverstrekkers in hun kapitaal die deuren doen opengaan'', zegt Daems.

De Gimv houdt vast aan investeringen in technologie en life science. Participaties als PGS en Barco waren belangrijk in het succes van de investeringsmaatschappij. Het telecombedrijf Telenet is vandaag de belangrijkste belofte in de portefeuille van de Gimv, maar ook enkele buyout- investeringen zoals Gealan, een producent van raamprofielen in pvc, en Konrad Hornschuch, dat folies maakt, behoren tot de participaties met waarde.

De Gimv evolueert meer en meer naar een investeringsmaatschappij die niet alleen in high-tech en life science maar ook in buyouts investeert. Mega-buyouts zoals Ontex, Aliplast en Balta zijn voor de Gimv een maatje te groot. ,,Maar we denken eraan om ons bij dergelijke dossiers te profileren als de speler met de lokale marktkennis. Vanuit die toegevoegde waarde zouden we ook aan grotere buyouts kunnen meedoen'', zegt Dirk Boogmans, gedelegeerd bestuurder van de Gimv.

(pdd)