Actie tegen dwangvoederen eenden voor foie gras
BRUSSEL - Verenigingen voor dierenwelzijn en dierenrechten uit veertien landen hebben het manifest "Stopgavage" (letterlijk: stop dwangvoederen) ondertekend, een Frans initiatief dat ijvert voor de afschaffing van het dwangvoederen van eenden voor de productie van foie gras. In ons land wordt de actie ondersteund door dierenrechtenorganisatie GAIA.

GAIA gaat ook alle Belgische restaurants aanschrijven met de vraag om foie gras van het menu te schrappen. Daarenboven zal de organisatie beelden van mishandelde eenden bezorgen aan distributiesector Fedis en aan de grootwarenhuizen.

De Franse initiatiefnemers van Stopgavage hebben dit jaar in de streek van de Gers en de Landes in Zuid-West Frankrijk beelden gedraaid waarop te zien is hoe de eenden mishandeld worden. Vrouwelijke eendenkuikens - die onbruikbaar zijn voor foie gras- worden verbrijzeld. De mannelijke exemplaren worden opgesloten en twaalf dagen gevoederd met een pneumatische pomp, waardoor de lever tot tienmaal het normale volume opzwelt.

In veel Europese landen is er al een verbod op dwangvoederen. Onlangs hebben ook Israël en de Amerikaanse staat California de praktijk verboden.

In 1999 heeft de Raad van Europa een aanbeveling aangenomen met een verbod op individuele hokken waarin de eenden zich niet kunnen draaien of keren. Volgens GAIA moet minister Demotte die aanbeveling zo snel mogelijk in Belgische wetgeving omzetten.

Het "Manifeste pour l'abolition du foie gras" is ondertekend door een 30-tal Franse dierenwelzijnorganisaties, 11 Belgische verenigingen en organisaties uit onder andere Spanje, de VS, Australië, Groot-Brittanië, Italie.