Recordhoeveelheid dioxine in bloed Joesjtsjenko
Foto: rr
AMSTERDAM - De hoeveelheid dioxine in het bloed van de Oekraïense oppositieleider Viktor Joesjtsjenko is niet duizend-, maar zesduizendmaal hoger dan de normale waarde. Dat blijkt uit nieuwe proeven die Abraham Brouwer, hoogleraar milieutoxicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, heeft uitgevoerd. Het onderzoek gebeurt op de monsters die de Rudolfiner Kliniek in Wenen vorige week bij Joesjtsjenko heeft afgenomen.

De concentratie bedraagt 100.000 eenheden per gram bloedvet. En dat is de op één na hoogste die ooit is gevonden, zei Brouwer.

Brouwer en zijn medewerkers gaan ook na welke van de vierhonderd soorten dioxine zijn gebruikt om Joesjtsjenko te vergiftigen. Ze hebben dat aantal inmiddels weten terug te brengen tot 29 en verwachten aan het eind van de week te kunnen zeggen welke het geweest zijn. Als de ,,chemische vingerafdruk'' bekend is, kan er wellicht ook worden achterhaald uit welke bron het gif afkomstig is, zei Brouwer. Als het terug te voeren is tot een bekende bron moet er ook achter te komen zijn wie het heeft besteld of geleverd.

Op 10 september, in volle campagne voor de presidentsverkiezingen, werd oppositiekandidaat Victor Joesjtsjenko opgenomen in het ziekenhuis. Hij had vier dagen eerder last gekregen van zware buikpijn en vreemde letsels in het gelaat. De artsen in het ziekenhuis stelden vast dat zijn lever, pancreas en ingewanden gezwollen waren en zijn spijsverteringskanaal onder de zweren zat. Vorige week bleek dat de symptomen veroorzaakt werden door opzettelijke vergiftiging.