-  Economische groei zakt
-  Meer wagens in november
-  Luchtvaartmaatschappijen verloren 4,8 miljard dollar
-  Koude in VS duwt olieprijzen omhoog
-  Vlaming leidt Volvo Europa Truck
-  Handelstekort VS piekt
-  Pc-gebruik blijft groeien

Economische groei zakt

Zeven belangrijke Europese conjunctuurinstituten, onder wie het Belgische Planbureau, ramen de economische groei in de eurozone voor volgend jaar op 1,6 %. Die prognose ligt iets lager dan het groeicijfer van dit jaar (1,8 %). Ook het inflatiecijfer in de twaalf landen van de eurozone zou in 2005 een beetje lager liggen, met 1,9 %, tegen 2,1 % dit jaar.

Meer wagens in november

Het aantal inschrijvingen in Europa voor nieuwe wagens is in november gestegen met 9,5 % tot 1,14 miljoen voertuigen. Dat blijkt uit de recentste cijfers van de organisatie van Europese automobielfabrikanten (ACEA). In België nam het aantal inschrijvingen toe met 11,3 % tot 33.441. In de merkenrangschikking blijft VW de ranglijst aanvoeren.

(belga, bloomberg)

Luchtvaartmaatschappijen verloren 4,8 miljard dollar

De belangrijkste luchtvaartmaatschappijen op wereldvlak hebben in 2004 verliezen geïncasseerd van 4,8 miljard dollar. In 2005 zouden ze een winst moeten boeken van ongeveer 1,2 miljard dollar, zegt de internationale vereniging voor het luchtverkeer IATA.

(afp)

Koude in VS duwt olieprijzen omhoog

De olieprijzen gingen gisteren in stijgende lijn in afwachting van een koudegolf eind deze week in de VS. In New York steeg een vat ruwe olie voor levering in januari op de elektronische handel met 11 cent tot 41,12 dollar. In Londen steeg een vat Brentolie (Noordzee) 32 cent tot 38,16 dollar.

(afp)

Vlaming leidt Volvo Europa Truck

Op 1 januari 2005 wordt Patrick Collignon, nu nog manager van de afdeling productie bij Volvo Europa Truck, de nieuwe algemeen directeur van Volvo Europa Truck. Dat is de vrachtwagenafdeling van Volvo die al sinds 1964 in Gent is gevestigd. Collignon wordt de eerste Vlaamse algemeen directeur.

(belga)

Handelstekort VS piekt

De VS hebben in oktober opnieuw het grootste handelstekort uit de geschiedenis geboekt, ter waarde van 55,5 miljard dollar. De dure olie en een recordinvoer uit China waren de belangrijkste oorzaken.

(bloomberg)

Pc-gebruik blijft groeien

Tegen het eind van het decennium zullen wereldwijd 1,3 miljard pc's in gebruik zijn tegenover 575 miljoen stuks nu. Dat becijferde het Amerikaanse onderzoeksbureau Forrester Research.

In China, Rusland en India zal het pc-gebruik stijgen van 75 miljoen naar 566 miljoen in 2010. In de VS, Europa en de ontwikkelde markten in de regio van Azië en de Stille Oceaan zal de groei van het aantal pc's beperkt blijven tot 150 miljoen stuks.

(dpa)