Europees Hof tegen omstreden Duits statiegeld
De manier waarop Duitsland nu statiegeld op blikjes heft, kan niet door de beugel. Foto: © bloomberg news
BERLIJN - Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg was gisteren onverbiddelijk: het huidige Duitse systeem dat statiegeld op blikjes heft, kan niet. Het is in strijd met het EU-recht en met het vrij verkeer van goederen. De hoogste Europese rechtbank besliste daarom dat Duitsland het statiegeldsysteem moet veranderen. De Europese Commissie had over de omstreden Duitse regeling geklaagd.De huidige situatie is onhoudbaar. Op verschillende dranken in recycleerbare verpakking wordt sinds 2003 statiegeld geheven, dat kan oplopen tot 50 eurocent. Maar door talloze uitzonderingen blijft het voor de meeste consumenten onduidelijk welke producten het precies betreft. Bier, mineraalwater en limonade horen er wel bij; ijsthee, sapjes en de populaire alcoholhoudende mixdrankjes niet. Maar die dranken wil de Duitse minister voor Milieu, Jürgen Trittin (groenen), nu ook onder de statiegeldregeling brengen.

Na de invoering van het systeem wordt in Duitsland veel minder drank in blikjes verkocht. Tot onvrede van veel consumenten, zoals Peter Sandhaus, die in een Berlijnse straat een pepdrankje drinkt. Ook daar is vijftig cent statiegeld op geheven. ,,Dit is typisch Duitse onzin. Doordat men de wegwerpverpakkingen wilde terugdringen, haalden de supermarkten hier alle blikjes uit de rekken. Belgische blikjes bier komen zo bijvoorbeeld niet op de Duitse markt'', foetert hij.

De drankhandelaren en buitenlandse leveranciers klagen steen en been. Ze vinden dat ze worden gediscrimineerd. Woordvoerder Hubertus Pellegahr van de Duitse Detailhandelsvereniging noemt het huidige systeem een lachertje. ,,Er bestaat na twee jaar nog steeds geen uniform systeem voor het statiegeld voor heel Duitsland'', zegt Pellegahr. ,,Dat is de schuld van de bondsregering, en dat gaat ons 1,5 miljard euro kosten. En de consument is de dupe.

Het zou beter zijn om de Grüne Punkt , het Duitse recyclagesysteem, te versterken'', aldus de zegsman, die meer ziet in de scheiding van afval.

Fundamenteel wijst het Europees Hof het statiegeld niet af, omdat het milieu erbij gebaat zou zijn. Het probleem, zo vindt het Hof, is dat buitenlandse drankleveranciers worden benadeeld omdat ze vaker weggooiverpakkingen gebruiken. Het Hof kant zich ook tegen de zogenaamde ,,eilandoplossingen''. Dat is de praktijk van handelaars om alleen die blikjes terug te nemen die ze zelf ook verkopen. Het gevolg is dat de meeste supermarkten alleen de in hun winkel verkochte blikjes terugnemen.