BRUSSEL - De wereldwijde markt van fusies en overnames toont voor het eerst herstel sinds eind 2000. Vooral de Aziatische markt maar ook de Amerikaanse draaiden op een hoog tempo. In Europa bleven verschillende sectoren achterop hinken. In België behoorden de fusie Interbrew-Ambev tot Inbev en de overname van Balta tot de opvallende transacties.

Volgens KPMG, die de cijfers opstelde, steeg de waarde van de transacties in 2004 met maar liefst 47% of bijna de helft tot 1.536 miljard dollar. De maand juli was de topmaand waar met 301 miljard dollar transacties het hoogste maandcijfer werd gehaald sinds de piek van december 2000.

,,In feite staan we op een kruispunt'', zegt Peter Lauwers, vennoot van KPMG Corporate Finance. ,,Na de al meermaals aangekondigde heropleving van de markt in begin van 2004, zien we nu de eerste bewijzen van herstel, zij het zeer bescheiden.'' Lauwers schat dat als de trend doorzet, 2004 afgesloten wordt met 20.160 deals, goed voor een transactiewaarde van 1.675 miljard. Het aantal transacties zou dan 8% hoger liggen dan in 2003 maar de waarde 40% hoger. In 2002 en 2003 boerde de markt nog achteruit. Bij de grote buitenlandse transacties was er het samengaan van Sanofi met Aventis (67 miljard dollar), de fusie JP Morgan Chase met Bank One (57 miljard dollar) en de samenvoeging van Cingular Wireless met AT&T Wireless Services (41 miljard).

De markt van overnames met bedragen boven het miljard dollar is fors gestegen. Die markt is nu al goed voor 54% van de totale transactiewaarde. In België was er begin 2003 zo'n verrichting toen Candover de luierfabrikant Ontex overnam voor 1,1 miljard euro. Eerder dit jaar wisselde Balta van eigenaar voor circa 600 miljoen euro. Ook Aliplast en Hanssen Transmissions waren grotere buyouts. Het belang aan private equity (durfkapitaal) in de overnamemarkt is de jongste jaren gegroeid en staat nu op 11%, uitgedrukt in waarde. In 2000 was dat maar 2,5%. De Aziatische markt trok met 53% aan en 30% in volume. In de VS was dat respectievelijk plus 61% en 16%. In Europa was het volume status-quo maar steeg de waarde met 23% In België was de aankoop van Celltech in het VK door UCB één van de grotere overnames. Inbev (de fusie van Interbrew en het Braziliaanse Ambev) was één van de grootste transacties wereldwijd. Ook de beursgang van Belgacom haalt de statistieken. De vooruitzichten voor 2005 zijn eerder goed.

(pdd)