BRUSSEL Ubizen kon in het eerste kwartaal van het boekjaar 2003-2004 zijn nettoverlies beperken tot 3,5 miljoen euro op een omzet van 10,85 miljoen euro. De resultaten liggen in lijn met de verwachtingen van het management, klinkt het bij de netwerkbeveiliger uit Leuven. Voor het tweede kwartaal verwacht het bedrijf zelfs een verbetering van de brutowinst door de stijgende omzet van zijn kernactiviteit Managed Security Services (MSS).

De brutowinst kwam in het eerste kwartaal uit op 5,26 miljoen euro tegenover 4,72 miljoen euro in het laatste kwartaal van het boekjaar 2002-2003. Dit is vooral toe te schrijven aan de lancering van nieuwe producten.

,,De resultaten zijn iets beter, op het vlak van de omzet is het misschien meer dan iets beter'', zegt financieel directeur Jean-Marc Roelandt. ,,Op die ingeslagen weg zullen we verder gaan''.

Het operationeel verlies daalde licht, van 985.000 euro in het vierde kwartaal tot 941.000 euro, terwijl het nettoverlies uitkwam op 3,497 miljoen euro tegenover 33,2 miljoen euro in het vierde kwartaal verleden jaar. Dit resultaat was toen vooral te wijten aan een minwaarde van 8,7 miljoen euro geboekt op de uittocht bij de Amerikaanse e-beveiligingsgroep Vasco Data Security International en een forse goodwill-afschrijving van 20,1 miljoen euro.

De bijdrage van MSS tot de omzet steeg van 5,07 miljoen euro in het vierde kwartaal tot 5,50 miljoen euro in het eerste kwartaal. De totale omzet steeg lichtjes tot 10,850 miljoen euro tegenover 10,178 miljoen euro in het vierde kwartaal.

,,We hebben een verbetering van de producten in MSS met een positieve impact op de marge, maar we blijven wachten op de contributie van het e-ID contract','' zegt Roelandt. Hij verwacht dat de overheid nog tijdens het huidige boekjaar zal beslissen om alle burgers te voorzien van een elektronische identiteitskaart. ,,Dat zal een serieuze impact hebben op de resultaten'', zegt Roelandt.

Op het einde van het eerste kwartaal stond de kaspositie op 2,82 miljoen euro tegenover 1,55 miljoen euro het vorige kwartaal, met netto in kas 272.000 euro. De verbetering van de kaspositie komt volgens Ubizen door een vermeerdering van het werkkapitaal en bijkomende financiering.

De operationele kosten bleven stabiel op 6,9 miljoen euro. Ubizen voerde in december en in januari kostenbeperkende maatregelen door, waardoor het aantal werknemers daalde van 337 eind september tot 319. Zowel de kosten van de reorganisatie als de kostenbesparingen worden in het tweede kwartaal verrekend.