Vandecaveye uitgeschakeld
Gella Vandecaveye delft het onderspit tegen de Sloveense Urska Zolnir Foto: belga
ATHENE - Gella Vandecaveye is uitgeschakeld in het Olympisch judotoernooi voor vrouwen tot 63 kg. In de herkansingen verloor ze haar kamp tegen de Cubaanse vice-wereldkampioene Driulys Gonzalez Morales. Eerder verloor Vandecaveye in de derde ronde al van de Sloveense Urska Zolnir. Zowel Gonzales Morales als Zolnir behaalden later brons.
De Belgische kwam tegen Gonzales Morales meteen onder druk te staan. Haar tegenstandster kreeg haar na 25 seconden al in een houdgreep, waarop Vandecaveye tien seconden later zelf afklopte. Gonzalez was al drievoudig Olympisch medaillewinnares met brons in Barcelona (-56 kg), goud in Atlanta (-56 kg) en zilver in Sydney (-57 kg).

,,Toen ik de tabel van de herkansingen zag, had ik geen moed meer", legde onze landgenote uit. ,,Er zijn tegenwoordig niet meer één of twee favorietes, maar wel twintig".

In haar eerste kamp won de 31-jarige West-Vlaamse vanochtend al na 44 seconden met ippon van de Braziliaanse Vania Ishii. Ishii was vorig jaar op het WK nog te sterk voor Vandecaveye in de herkansingen.

Daarna kwam ze uit tegen de Griekse thuiskampster Eleni Tampasi, die vrij was in de eerste ronde. Vandecaveye domineerde de hele partij en maakte ze uit na 3:23 met een volgehouden houdgreep.

Maar in de derde ronde verloor Vandecaveye van de Sloveense Urska Zolnir met ippon. Daarmee werd ze verwezen naar de herkansingen. ,,Het is allemaal mooi begonnen. Ik had een kans en geloofde erin. De eerste twee kampen verliepen heel goed, maar toen viel ik op de Sloveense, die me helemaal niet ligt. Ze heeft een verdedigende anti-judostijl, die ik niet kan appreciëren", gaf ze als analyse mee.

Vandecaveye nam in januari afscheid van de judosport, maar omdat ze voldeed aan de kwalificatiecriteria voor Athene besliste ze tot een eenmalige terugkeer op de tatami.