HAARLEM - De rechtbank in Haarlem heeft de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air Holland failliet verklaard. Het bedrijf was al niet meer operationeel, nadat op 10 februari voorlopig uitstel van betaling was verleend.

Directie en bewindvoerders zijn nu tot de conclusie gekomen dat Air Holland zijn schuldeisers niet kan betalen. De schuld bedraagt circa 30 miljoen euro. Tot de schuldeisers behoren naast onder meer leasemaatschappijen en de fiscus ook enkele honderden mensen die een vlucht hadden geboekt bij Air Holland voor later dit jaar. De kans dat zij hun geld terugkrijgen is zo goed als onbestaande.

De activiteiten van Air Holland werden eerder al goeddeels overgenomen door de Amsterdamse zakenman E. de Vlieger. Zijn maatschappij Holland Exel voert al sinds eind vorig jaar de verre reizen naar bijvoorbeeld Mexico uit. Hierdoor werd de werkgelegenheid gered van 270 van de 300 werknemers van Air Holland.

Een maand geleden konden ook de resterende derig medewerkers overstappen doordat Holland Exel de rechten, de vergunningen en infrastrcutuur overnam om te vliegen op de Nederlandse Antillen. ,,In feite heeft Air Holland een doorstart gemaakt in Holland Exel'', aldus de curator.

Aan Air Holland, midden jaren tachtig opgericht als zelfstandige chartermaatschappij, kleeft een lange geschiedenis van vallen en opstaan vast. De onderneming ging in 1991 voor het eerst failliet. Ook in de jaren daarna kwam het sterk afgeslankte Air Holland, met wisselende eigenaars, geregeld in grote financiële problemen. In 2002 kon de onderneming nog ternauwernood een faillissement afwenden.