HOLSBEEK - Door het recente faillissement van transportfirma Dava in Holsbeek verliezen 52 mensen hun baan. Curator Marc Dewael heeft inmiddels 10 mensen tijdelijk terug in dienst genomen om de goederen, die nu nog geblokkeerd zijn in het bedrijf in Holsbeek, terug te bezorgen aan hun eigenaars. Er is nog geen kandidaat-overnemer opgedaagd.

,,Het gaat om goederen van 50 tot 100 firma's. Ze worden zoals de wet voorschrijft nog geblokkeerd tot de volledige inventaris gemaakt is. De administratieve en financiële dossiers van elke klant werden bijgewerkt tot op de datum van het faillissement. Eenmaal de inventaris gemaakt is en de klant de openstaande schuld betaald heeft, kunnen de goederen worden terugbezorgd'', aldus Dewael.

Die opgeslagen goederen veroorzaakten nogal wat opschudding toen bleek dat er zich een aantal gevaarlijke chemicaliën tussen bevonden waarvoor Dava geen milieuvergunning had. Op vraag van de burgemeester verwijderden brandweer en Civiele bescherming enkele lekkende vaten met glycol- en ethanolemulsies en werden 132 vaten met het gevaarlijke gele fosfor vervoerd naar de eigenaar in Wallonië. Een veiligheidsdeskundige helpt nu de curator bij de opmaak van de inventaris.

Dava had kantoren in Holsbeek (Vunt), Leuven (Vaart) en Brucargo. Het bood als douaneagentschap ook een dienstverlening aan om tegen betaling alle uitvoer- en invoerformaliteiten met het douanekantoor in orde te brengen. De curator heeft momenteel nog geen zicht op de omvang van de totale schuld, want pas tegen 9 april moeten alle schuldvorderingen binnengebracht zijn.