Jean-Claude Daoust wordt ,,interimbaas'' VBO
Foto: © photo news
BRUSSEL - De 56-jarige Jean-Claude Daoust, bedrijfsleider van het uitzendbedrijf Daoust Interim, volgt eind april Luc Vansteenkiste op als voorzitter van de werkgeverskoepelorganisatie VBO. Voor de eerste keer komt een ondernemer uit de uitzendsector aan het hoofd van het Verbond van Belgische Ondernemingen.

Jean-Claude Daoust begint eind april aan een mandaat van drie jaar als VBO-voorzitter. Na de Vlaming Vansteenkiste (Recticel) was het aan een Franstalige ondernemer om uitverkozen te worden tot spreekbuis van het Belgische bedrijfsleven. Nog een klassieke wissel: met Daoust volgt een vertegenwoordiger van de dienstensectoren een captain of industry op.

Helemaal nieuw is het VBO niet voor de Brusselse ,,interim''-werkgever. Jean-Claude Daoust was in de jaren tachtig en negentig liefst vijftien jaar lang voorzitter van de toenmalige sectorfederatie van uitzendbedrijven Upedi, het huidige Federgon. In die functie was hij destijds jarenlang lid van de raad van bestuur en het directiecomité bij het VBO en zat hij aan tafel met de vakbonden voor het sociaal overleg in de uitzendsector.

Onderhandelingservaring troef dus, die dit voorjaar een eerste keer nodig zal zijn in het eindeloopbaandebat met regering en vakbonden. Daoust zal er voor het VBO een onderhandelingsteam vormen met gedelegeerd bestuurder Rudi Thomaes en directeur-generaal Pieter Timmermans.

Zijn grote (professionele) kennis van de arbeidsmarkt staat buiten kijf. Jean-Claude Daoust staat aan het hoofd van Daoust Interim, het uitzendbedrijf dat in 1954 werd opgericht door zijn vader Albert, een van de pioniers inzake uitzendarbeid in België. Het bedrijf haalde vorig jaar een omzet van 40 miljoen euro, met 22 vestigingen (vooral in de grote steden), en was goed voor de tewerkstelling van 12.000 uitzendkrachten. Daarmee is het een flink uit de kluiten gewassen familiale kmo. Ter vergelijking, de grote internationale uitzendbedrijven halen vier- tot vijfmaal meer omzet in ons land.

Naar eigen zeggen is Daoust een groot liefhebber van jazzmuziek en bezit hij een unieke verzameling van muziekpartituren geïllustreerd door René Magritte.

(jir)