Grote uitbarsting van Indonesische vulkaan Awu
Foto: ap
JAKARTA - De Gunung Awu, een vulkaan op het afgelegen Indonesische eiland Sangihe, heeft vandaag zwarte rook en assen tot 3.000 meter hoog in de lucht gespuwd. Het gaat om de grootste uitbarsting van de vulkaan deze week. Er vielen geen gewonden.

,,Rond 5.29 uur (plaatselijke tijd), wierp de vulkaan stenen, rotsblokken en ander vulkanisch materiaal uit zijn krater", aldus Agus Solihin, een vulcanoloog op de nabij gelegen controlepost in Tahuna. Tahuna is de belangrijkste stad op Sangihe, dat 2.610 kilometer ten noordoosten van de Indonesische hoofdstad Jakarta ligt.

De vulkanische assen werden door de wind naar het noorden en noordoosten geblazen, waardoor de inwoners van het eiland, die al enkele dagen te lijden hadden onder de activiteit van de vulkaan, ontzien werden. Na de uitbarsting volgden nog enkele kleinere uitbarstingen en aardschokken. De vulcanologen voorspellen dat de uitbarstingen nog een tijdje kunnen duren.

Achttienduizend van de 28.000 mensen die in de gevarenzone op de helling rond de vulkaan wonen, zijn geëvacueerd. Ze werden ondergebracht in kerken een scholen in Tahuna. Indien de vulkaan te gevaarlijk wordt, zullen de overige 10.000 bewoners ook geëvacueerd worden.

De laatste verwoestende uitbarsting van de 1.320 meter hoge Gunung Awu dateert van augustus 1966. Toen kwamen 39 mensen om het leven en 11.000 inwoners sloegen op de vlucht. Bij een kleinere uitbarsting in 1992 was er geen schade.

Ondertussen zijn er ook nog nieuwe aardschokken opgemeten op de Gunung Bromo, die dinsdag al uitgebarsten is. Die vulkaan bevindt zich op het dicht bevolkte Indonesische eiland Oost-Java. Het nationaal Bromopark is afgesloten voor het publiek sinds bij de plotselinge uitbarsting van dinsdag twee toeristen gedood en nog eens vijf anderen gewond werden.

Volgens Mas Atje Purbawinata, die toeziet op de activiteit van de actieve vulkaan, is er geen link tussen de vulkaanuitbarstingen. Volgens hem verschilt het tectonisch systeem van de twee kraters en is de gelijktijdige activiteit van de Awu en de Bromo toeval.

Op de Indonesische archipel bevinden zich vijfhonderd vulkanen, waarvan er 128 actief zijn. Vijfenzestig vulkanen worden als gevaarlijk beschouwd.