AMSTERDAM - Op Wereld Aids Dag vandaag hebben gezondheidsorganisaties uit alle hoeken van de wereld gepleit voor meer maatregelen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Ook moeten medicijnencocktails op grote schaal beschikbaar worden gesteld voor aids-patiënten in arme landen.

Volgens de meest recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn wereldwijd 45 miljoen mensen besmet met het aids-virus. Meer dan tweederde van hen woont in Zwart-Afrika.

De voorzitter van VN-aidsfonds (UNAIDS), Peter Piot, zegt dat vrouwen en meisjes het kwetsbaarst zijn en dat de aids-epidemie in Afrika niet onder controle gebracht kan worden zonder de aandacht specifiek op hen te richten.

De Belgische overheid heeft alvast acht miljoen euro vrijgemaakt voor een project dat de strijd aanbindt met seksueel geweld in Oost-Congo. Dat maakte minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker bekend.

In het door oorlog verscheurde oosten van Congo worden systematische verkrachtingen ingezet als wapen in de oorlogsvoering. Op die manier neemt het aantal besmettingen met het HIV-virus in het land alsmaar toe.

Het project loopt over vier jaar en verenigt krachten van het VN-bevolkingsfonds (UNFPA), UNICEF en het Hoog Commissariaat voor Mensenrechten, in samenwerking met andere agentschappen van de VN en plaatselijke NGO's.

Ook wordt er werk gemaakt van een mentaliteitsverandering bij de plaatselijke bevolking. Verkrachtingen worden immers nog al te vaak beschouwd als een "lotsbeschikking". Heel wat jonge slachtoffers worden daarom verstoten door hun man, hun familie en hun gemeenschap.

Het in New York gevestigde Human Rights Watch (HRW) pleit voor het op veel grotere schaal verspreiden van condooms als beste middel in de strijd tegen de ziekte. Volgens HRW is het gebruik van condooms in veel landen onvoldoende ingeburgerd en werken lokale overheden vaak tegen bij campagnes om mensen van de noodzaak van het gebruik ervan te overtuigen.

De mensenrechtenorganisatie uitte ook kritiek op religieuze leiders, onder wie paus Johannes Paulus II, die zich hebben uitgesproken tegen het gebruik van condooms tegen te gaan.

De Chinese regering heeft initiatieven aangekondigd om lokale overheden te gaan onderwijzen over aids. China heeft de aids-problematiek in het land lange tijd ontkend, maar nu duidelijk wordt dat de ziekte zich de afgelopen jaren steeds sneller verspreidt, worden initiatieven opgezet om de bevolking te wijzen op de gevaren van besmetting en het gebruik van condooms aan te moedigen. President Hu Jintao verscheen gisteren op televisie met aids-patiënten om duidelijk te maken dat het onderwerp niet langer taboe is. In China zijn naar schatting 840.000 mensen seropositief en hebben ongeveer 84.000 mensen aids.

Ook in andere Aziatische landen zijn vandaag initiatieven bekendgemaakt in de strijd tegen aids. Op een conferentie van Aziatische landen in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad riep Maleisië op tot meer voorlichting aan prostituees en een betere regulering van de seksindustrie.

In Oost-Azië is het aantal vrouwen dat is besmet met HIV de afgelopen twee jaar met 56 procent gestegen. De seksindustrie wordt daarvoor voor een flink deel verantwoordelijk gehouden. Mannen die prostituees bezoeken lopen de ziekte op en besmetten vervolgens weer hun eigen vrouw of andere prostituees. Het gebruik van condooms is onder Aziatische mannen ongebruikelijk, ook bij seks met prostituees. Ook het toenemend gebruik van harddrugs levert een belangrijke bijdrage aan de Aziatische aids-explosie. In Azië zijn dit jaar naar schatting 540.000 mensen overleden aan aids.

In Thailand, het Aziatische land dat relatief het hardst getroffen is door de aids-epidemie, is dit jaar begonnen met de gratis verspreiding van aidsremmers. Ongeveer 570.000 Thai zijn seropositief, zo'n zeshonderdduizend mensen zijn sinds de eerste aids-gevallen begin jaren '80 overleden aan de ziekte.