Amerikaanse veiligheidsminister Tom Ridge neemt ontslag
WASHINGTON - De Amerikaanse minister van binnenlandse veiligheid Tom Ridge heeft ontslag genomen. De 59-jarige oud-gouverneur van Pennsylvania wil meer aandacht besteden aan zijn persoonlijke leven. Het ministerie van Ridge is in het leven geroepen na de terroristische aanslagen van 11 september 2001. Het moest de VS veiliger maken.

In oktober 2001 werd Ridge benoemd tot de eerste directeur van het bureau van Homeland Security. In januari 2003 kwam hij aan het hoofd van het nieuwe superministerie van binnenlandse veiligheid, waarin meer dan twintig Amerikaanse regeringsagentschappen werden samengevoegd. Het ging om de belangrijkste hervorming van de Amerikaanse administratie sinds de oprichting in 1947 van de CIA.

Volgens hem is de VS nu veiliger dan in de periode van voor het ministerie. Concrete voorbeelden van afgeslagen of verhinderde aanslagen kon hij echter niet geven.

Ridge wil tot 1 februari 2005 aan blijven, tenzij de senaat voor die datum een opvolger aanduidt. Wie dat wordt, staat nog niet vast.

Vele van de regeringsagentschappen hadden zware kritiek te verduren gekregen na de aanslagen van 11 september omdat ze er niet in geslaagd waren samen te werken, waardoor de terroristen hun aanslagen konden voorbereiden.

Ridge is de zevende minister die ontslag neemt sinds George W. Bush herverkozen werd tot president.