BRUSSEL - De koers van het aandeel Almanij is gisteren op de beurs in de laatste uren handel fors gestegen. Ook het aandeel KBC ging sterk hoger. Volgens betrokkenen blijft het de bedoeling om nog dit jaar te communiceren over de structuurvereenvoudiging. Almanij en KBC wilden daar gisteren niet op vooruit lopen.

De beurskoers van Almanij sprak gisterennamiddag klare taal. De fusie tussen Almanij en KBC is een stap dichter gekomen en de ruilverhouding zal bepaald worden op basis van de intrinsieke waarde. De onderwaardering van het aandeel Almanij op de beurs zakte in de loop van de dag van circa 10% naar een paar procent. Het ging vooral hard in het laatste uur handel. Almanij sloot uiteindelijk af op 77 euro na een vorig slot van 71,75 euro of een stijging van 7,3%.

Ook het aandeel KBC, dat in de loop van de dag terrein had verloren, zette in het laatste uur een remonte in waardoor het bankverzekeringsaandeel toch nog 1,9% won tot 59,5 euro. De markt gaat concreet uit van een omruilbod van KBC op Almanij waarbij de holding Almanij geëlimineerd wordt. Terzelfder tijd zou het aandeel KB Lux van de beurs verdwijnen en zou de Luxemburgse vermogensbank een volle dochter worden van KBC.

KBC en Almanij stuurden gisteren in een reactie op de opmerkelijke koersopstoot een persmededeling uit.

De groep bevestigde opnieuw de opzet van een structuurvereenvoudiging maar wou geen nadere details bekendmaken. De karigheid van de mededeling staat in fel contrast met de beslistheid van de aandelenmarkt.

Almanij en KBC hebben altijd de bedoeling gehad de ingreep voor het jaareinde bekend te maken omdat vanaf 1 januari en tot 30 juni Cera-coöperanten, die onrechtstreeks belegd zijn in Almanij, hun belegging liquide kunnen maken.

Door het verdwijnen van een onnodige tussenholding vereenvoudigt de KBC-structuur, neemt het aantal vrij verhandelbare aandelen fors toe en kan KBC zijn plaats opeisen in Europese indexen zoals de EuroStoxx 50, of in andere indices aan belang winnen. De groep wordt ook aantrekkelijker voor Angelsaksische investeerders.

Almanij heeft nu nog 67,2 procent van KBC. Het is de bedoeling dat na de omruiloperatie circa 50 procent van KBC in vaste handen zit. De jongste weken is er druk overleg met de aandeelhouders van Almanij over de modaliteiten van de hele verrichting en de verdere verankering van de groep. Naast de zogenaamde ,,familiale aandeelhouders van Almanij'' gaat het om de holding Cera en de Boerenbond.

(pdd)