AMSTERDAM (reuters, eigen berichtgeving) - Philips verkoopt zijn afdeling computerschermen en kleine platte televisies aan het Taiwanese bedrijf TPV Technology. De verkoop wordt gewaardeerd op 269 miljoen euro. De transactie heeft geen gevolgen voor de fabriek in Brugge.

Door de overname wordt TPV de grootste computerschermproducent ter wereld met een capaciteit van 35 miljoen stuks per jaar. Door de combinatie van TPV's marktaandeel van 18,8 procent en dat van Philips, dat 7,7 procent bedraagt, passeert TPV Samsung, tot nu toe de grootste computerschermenproducent met een marktaandeel van 19,8 procent. TPV Technology is van oorsprong een Taiwanese televisieproducent, maar heeft zich nu toegelegd op de productie van computerschermen.

De verkoop helpt Philips om de problematische afdeling Consumentenelektronica winstgevender te maken. Het bedrijf stelt voor eind volgend jaar een operationele marge van 2,5 procent in het vooruitzicht voor deze afdeling.

De transactie heeft alleen betrekking op computerschermen en kleine lcd-televisies. Voor de productie van middelgrote en grote platte televisieschermen van Philips verandert er niets. De fabrieken die van eigenaar veranderen zijn gevestigd in Suzhou en Dongguan (China), Szekesfehervar (Hongarije) en Manaus (Brazilië). Er werken 1.700 werknemers.

Los van de deal met TPV moeten er mogelijk in het Franse Dreux nog 470 mensen weg in een beeldbuisfabriek.

TPV betaalt daarvoor gedeeltelijk in aandelen en obligaties. Daardoor krijgt Philips een participatie van 15 procent in het Hongkongse bedrijf.

(rmg)