NEW YORK (Bloomberg) - Johnson & Johnson neemt pacemaker-producent Guidant over. Dat kost de Amerikaanse farmareus en moeder van Janssen Pharmaceutica 25,4 miljard dollar (19 miljard euro). Voor Johnson & Johnson is het de grootste overname ooit. Megadeals in de farma-industrie zoals deze zijn de jongste jaren schaars geworden.

Guidant - 12.000 werknemers en 4 miljard dollar omzet - is de op een na grootste producent van toestelletjes die hartstoornissen corrigeren. Het omvat vooral pacemakers en defibrillatoren (een vergrote uitvoering van de pacemaker). Johnson & Johnson - 109.000 personeelsleden en 19 miljard dollar omzet - was de voorbije jaren zeer actief om zijn positie in de sector van de behandeling van hartstoornissen ter versterken.

De Amerikaanse farmagroep is een van de belangrijkste producenten van de jongste generatie ,,stents'', voor het openhouden van bloedvaten. Dat zijn minuscule metalen cilinders die voorzien zijn van een geneesmiddel.

Dat Johnson & Johnson zijn oog had laten vallen op Guidant was sinds begin december bekend.

Het overnamebod waardeert Guidant op 76 dollar per aandeel. Dat is zo'n 5,5 procent meer dan de slotnotering van woensdagavond. De interesse van Johnson & Johnson in Guidant heeft alles te maken met de groeivooruitzichten. Inplantbare toestellen voor de stabilisering van het hartritme zijn de snelstgroeiende markt in de sector van de medische technologie. Voor de Amerikaanse farmareus is Guidant ook een manier om terug een vooraanstaande rol te spelen op het vlak van de behandeling van hart- en vaatziekten.