De brede Aziatische beurs tekende gisteren een lichte winst op, maar in Japan daalde de Nikkei onder invloed van de goedkopere dollar en een stijging van de olieprijs. Bovendien maakte de regering bekend dat ze de komende twee jaar een einde gaat maken aan sommige belastingaftrekken, wat de binnenlandse consumptie onder druk zou kunnen zetten. De Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index deed er 0,4% bij tot 96,81 punten.

In Europa werden de traditionele zorgen over dollar en olieprijs gisteren aan de kant geschoven en vervangen door enthousiasme over actuele en verwachte fusies en overnames. De Euro Stoxx 50 index boekte 0,3% winst tot 2.930 punten.

Vooral in Londen gonst het van de activiteit. Zo was er eerder deze week het bod van de Duitse op de Britse beurs. Dinsdag maakte Danse Bank dan weer de overname bekend van twee Ierse banken. Gisteren sprong de Britse retailer GUS 4,7% hoger als gevolg van speculatie over een overname van het bedrijf. Eveneens in Londen stemde het bedrijf Kidde in met een overname door de Amerikaanse groep United Technologies, waardoor het aandeel van Kidde 4% steeg. En de bouwmaterialenhandelaar Travis Perkins maakte bekend dat hij 950 miljoen pond betaalt voor de doe-het-zelf-keten Wickes. Het aandeel van Travis werd 9% duurder.

In Nederland liep ABN Amro in de kijker met nieuws over een herstructurering en 2.850 afvloeiingen. Het aandeel won 2,7% tot 19,27 euro. Amerika werd onder de knoet gehouden door teleurstellende resultaten van de zakenbank Goldman Sachs. Nieuwe economische cijfers leverden intussen een gemengd beeld op van de economische toestand. Goldman daalde met 2,8% tot 106,23 dollar. Johnson & Johnson, dat de overname aankondigde van Guidant voor ruim 25 miljard dollar, steeg met 1,7% tot 61,96 dollar. Softwaremaker Symantec meldde gisteren dan weer de overname van Veritas Software voor 13,5 miljard dollar. Het eerste aandeel verloor 7,6% tot 25,29 dollar, het tweede won 20 cent tot 27,91 dollar.