BRUSSEL - Speurders van het Antwerps gerecht onder leiding van onderzoeksrechter Christian Van Wambeke hebben in Zweden met twee hoofdrolspelers gesproken in het dossier van de fraude met de kasgeldvenootschap Hugo Van Praag. Het bezoek was interessant, zo wordt gezegd. Volgende week moet duidelijk worden wie van de verdachten Kerstmis in de cel viert.IN de zaak Van Praag zitten nog altijd drie personen in de cel. Het gaat om bedrijfsleider Dirk Van Praag en Boudewijn Van Ussel, bedrijfsrevisor en partner bij Ernst & Young. Beiden zitten al sinds maandag 18 oktober vast. Op 21 oktober kwam daar Jan Goesaert bij, adviseur fusies en acquisities van Agfa en voormalig specialist corporate finance bij Ernst & Young. Zij worden beticht van fraude met de kasgeldvennootschap Hugo Van Praag nv.

Een kasgeldvennootschap is een gewone vennootschap die op een berg cash zit. Hugo Van Praag werd zo'n vennootschap toen in 2000 het handelsfonds en de activa van de gelijknamige elektroketen verkocht werden aan de groep Kingfisher.

Na die verkoop zat 30 miljoen euro in de kas van Hugo Van Praag. Eigenaar Dirk Van Praag was op de meerwaarde een vennootschapsbelasting van toen nog 40,17% verschuldigd. Die factuur kon vermeden worden als er een koper gevonden werd voor de vennootschap die via investeringen de belastingfactuur zou absorberen. Verkoper en koper verdelen dan het belastingvoordeel. De koper van de vennootschap, de groep United Telecom Nordiska, heeft zijn investeringsengagement nooit hard gemaakt, waarop de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) tevergeefs probeerde de verschuldigde belastingen te innen. Het gerecht wil nu bewijzen dat sprake is van een bewust opgezet fraudeschema.

Onderzoeksrechter Christian Van Wambeke en speurders van het Antwerps gerecht voerden onlangs een rogatoire opdracht uit in Zweden waar ze onder meer met de twee Zweedse verdachten spraken: Patrik Källberg en Roland Bjuhr. Beiden hebben al een strafrechtelijk verleden waarbij vooral Bjuhr als zwaargewicht bekendstaat.

Het Antwerps gerecht zou naar verluidt interessante informatie bekomen hebben over hoe de Zweden en Belgen met elkaar in contact zijn gekomen. De informatie zou de thesis van fraude steunen. De onderzoeksrechter had volgens sommigen graag het duo kunnen vervolgen in België, maar de Zweden willen beiden zelf aan de tand voelen in verband met het faillissement van een reeks spookvennootschappen rond United Telecom Nordiska.

Bjuhr en Källberg mogen zich in Zweden nog altijd vrij bewegen maar mogen het land niet uit. Källberg volgt vanuit Zweden met grote belangstelling het werk van de speurders in Antwerpen.