-  Grootste windmolenpark in de steigers
-  Vermaerke topman Febelfin en BVB
-  Definitie van terrorisme
-  2004 rampjaar voor verzekeraars

Grootste windmolenpark in de steigers

In het Gentse havengebied is de bouw van het grootste Belgische windmolenpark begonnen. Initiatiefnemers zijn de publieke stroomproducent SPE en windenergieproducent Ecopower. Ze hebben geïnvesteerd in elf windturbines met een vermogen van elk 2 megawatt. De verwachte jaarproductie volstaat om 12.500 huisgezinnen met een gemiddeld verbruik een jaar lang te voorzien van stroom. In april zal het windmolenpark zijn eerste kilowatturen produceren. De stroom wordt verkocht door Citypower (80 procent) en Ecopower (20 procent).

Vermaerke topman Febelfin en BVB

Michel Vermaerke wordt de gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van het Financiewezen (Febelfin) en van de Belgische Verenging van Banken en Beursvennootschappen (BVB). De 43-jarige Vermaerke volgt vanaf 1 januari Guido Ravoet op, die secretaris-generaal van de Europese bankfederatie wordt.

Definitie van terrorisme

De Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) heeft samen met de verzekeraars een definitie vastgelegd van terrorisme, om zo de terugbetaling te kunnen regelen. De checklist die de OECD heeft opgesteld is een niet-bindend document. Het staat overheden en organisaties vrij om ook andere criteria op te nemen. Na de aanslagen van 11 september zagen verzekeraars de nood van een goede definitie van terrorisme, om zo te kunnen vastleggen wanneer schade bij een terroristische aanslag vergoed kan worden. Voordien was terreur een onderdeel van de gewone brandverzekering.

2004 rampjaar voor verzekeraars

Rampen zoals de orkanen die de VS en Japan dit jaar troffen, hebben de verzekeraars 42 miljard dollar gekost in 2004. Dat stelt de Zwitserse verzekeringsgroep Swiss Re. ,,Er bestaat geen twijfel over dat met de schadevergoedingen die oplopen tot 42 miljard dollar, 2004 een van de duurste jaren uit de recente periode is.'' De ,,voorlopige'' schatting overschrijdt het vorige record van 1992, het jaar waarin de orkaan Andrew de verzekeraars zo'n 38 miljard dollar kostte. 2001 en de aanslagen van 11 september waren goed voor een kostprijs van 37 miljard . De vier orkanen die de Verenigde Staten troffen (Charley, Frances, Jeanne en Ivan) kosten in totaal 56 miljard dollar, waarvan 27 miljard voor rekening van de verzekeraars. In Japan hebben de wervelwinden Songda, Tokage en Chaba voor 9,4 miljard dollar schade veroorzaakt, waarvan 4 miljard voor de verzekeraars.

(afp)