Kan de Amerikaanse economie de rest van de wereld blijven trekken? Valt de Europese groei stil? En hoe ziet de toekomst er voor China uit? Gaat de olieprijs opnieuw stijgen? En de dollar, heeft die zijn dieptepunt al bereikt? Allemaal vragen waarop de economen antwoorden zoeken. Het einde van het jaar is traditioneel een moment om stil te staan bij wat geweest is en om vooruit te kijken. Gisteren lieten Dexia en ING hun topvoorspellers los op het publiek. De accenten die ze leggen verschillen, maar fundamenteel zijn ze het niet echt oneens.

Vrij mooi, maar met kans op onweer

Wie geruststelling zoekt over de economische en financiële vooruitzichten, is bij Dexia Asset Management aan het goede adres. Hoofdeconomist Anton Brender denkt dat de Amerikaanse economie in 2005 tegen een gezond tempo kan ,,uitbollen'' (we spreken dan nog altijd over een groeicijfer van 3,8%), terwijl Europa zelfs nog een kleine versnelling kan meemaken (rond de 2% in de eurozone). Maar er loeren belangrijke risico's om de hoek.

Lees meer...

Aandelen, bij gebrek aan beter

,,De piek is voorbij.'' Hoofdeconoom Peter Vanden Houte van ING windt er geen doekjes om. ,,Afgelopen jaar draaide de wereldeconomie op volle toeren, maar onder druk van de hoge olieprijzen en van de dure grondstoffen in het algemeen, vertraagt de groei nu zowat overal ter wereld.'' Voor beleggers wordt het een moeilijk jaar. Vastrentend papier rendeert nog nauwelijks. Daarom kiest Guillaume Duchesne voor aandelen. ,,Bij gebrek aan beter'', geeft de beleggingsstrateeg ootmoedig toe.

Lees meer...

Niet te voorspellen, die dollar

Een wisselkoers voorspellen is een nagenoeg hopeloze zaak, en toch is het precies dat wat heel wat beleggers en bedrijfsleiders van economische analisten verwachten. Maar die blijken niet helemaal dezelfde visie te hebben.

Lees meer...

De rente moet en zal stijgen

Als ik vorig jaar ergens de bal missloeg, dan was het met mijn voorspelling over een stijging van de langetermijnrente, gaf Anton Brender gisteren ruiterlijk toe.

Lees meer...