CENTEN TELLEN. Kapitaalgarantie betaal je
Foto: © VUM
EEN belegging die tijdens de eerste vier jaar een coupon oplevert van 5 procent en tijdens de daarop volgende vijf jaar telkens tot 8 procent kan renderen. Met de garantie dat je op de eindvervaldag ten minste je inleg terug krijgt. En uit een hele reeks tests blijkt dat de Robeco World Top 50 Garant Notes gemiddeld een coupon van 6,6 procent hadden opgebracht als ze al eerder op de markt waren geweest.

Voor wie de eerstkomende jaren nog zijn twijfels heeft over de aandelenmarkten, maar op termijn toch een herstel verwacht, lijkt dit een aantrekkelijk product. Hoe zit het precies in elkaar?

De eerste vier jaar is heel eenvoudig. Gewoon een brutocoupon van 5 procent. Netto 4,25 procent dus. Tijdens de laatste vijf jaar is het rendement gekoppeld aan de aandelen van de Dow Jones Global Titans 50-index. Die groepeert de grootste 50 bedrijven ter wereld.

Voor de berekening van de coupon wordt de koers van elk aandeel in de index jaarlijks vergeleken met de startkoers op de laatste beursdag van dit jaar. De koersstijging wordt volledig doorgerekend, met een maximum van 8 procent per jaar. Een eventuele koersdaling wordt onbeperkt in rekening gebracht.

Als bijvoorbeeld 35 van de 50 aandelen een koersstijging laten optekenen van 25 procent, en de overige 15 een even grote daling te zien geven, is er dat jaar geen coupon. De 35 winstgevende aandelen zorgen voor een rendement van 8 procent op 70 procent van de korf, de overige 15 sturen de resterende 30 procent de volle 25 procent omlaag. Per saldo een negatief rendement van 1,5 procent.

In de praktijk is de kans natuurlijk niet zo groot dat dergelijke topaandelen over zo'n lange periode zwaar verlies lijden, maar enkele pechvogels volstaan om de coupon te drukken. Als alle aandelen op één na een stijging van 7 procent laten optekenen, en ééntje duikt onder druk van een boekhoudschandaal 50 procent omlaag, dan blijft een brutocoupon over van 5,86 procent. Netto is dat net geen 5 procent.

Maar we moeten ook rekening houden met de intekenprijs. Die wordt pas definitief bepaald op 4 januari, maar alles wijst er op dat hij in de buurt zal liggen van 102 procent van de nominale waarde. Daardoor vermindert het rendement tot 4,76 procent.

De kans lijkt ons groot dat je met deze notes een gemiddelde coupon zal innen van 4,75 tot 5,6 procent netto. Dat lijkt niet oninteressant, maar voor een belegging met een looptijd van negen jaar, waarbij beursrisico wordt genomen, is het rendement volgens ons bescheiden.

Goed, er staat een kapitaalgarantie tegenover. Maar is die niet veeleer theoretisch en vooral duur? Hoe groot is de kans dat die vijftig topbedrijven de komende negen jaar globaal een negatief rendement zullen opleveren? Waarom niet rechtstreeks in een fonds beleggen dat de Dow Jones Global Titans 50-index volgt, zonder winst- of verliesbeperking?Redacteur Luc Coppens bespreekt elke vrijdag een aspect van onze gezinshuishouding.