BRUSSEL - ,,De piek is voorbij.'' Hoofdeconoom Peter Vanden Houte van ING windt er geen doekjes om. ,,Afgelopen jaar draaide de wereldeconomie op volle toeren, maar onder druk van de hoge olieprijzen en van de dure grondstoffen in het algemeen, vertraagt de groei nu zowat overal ter wereld.'' Voor beleggers wordt het een moeilijk jaar. Vastrentend papier rendeert nog nauwelijks. Daarom kiest Guillaume Duchesne voor aandelen. ,,Bij gebrek aan beter'', geeft de beleggingsstrateeg ootmoedig toe.

De wereldeconomie worstelde zowat het hele jaar met twee onzekerheden: de olieprijs en de dollarkoers. ,,En ook dit jaar zullen we er mee moeten leren leven'', luidt het bij ING. De jongste maanden groeien de olievoorraden weer snel aan, wat er normaal op wijst dat de prijs nog verder zal zakken, maar veel zal afhangen van de Chinese groei.

En overigens niet alleen de olieprijs. Nagenoeg alle belangrijke grondstoffen werden afgelopen jaar aanzienlijk duurder onder druk van een massale Chinese vraag. Alle indicatoren wijzen er volgens Vanden Houte op dat de grootste Aziatische economie op een zachte landing afstevent, waarbij de groei van 10 procent zal vertragen tot 8 procent.

De sterke Chinese groei kon niet beletten dat afgelopen jaar alle ogen gericht waren op de Verenigde Staten, nog steeds dé locomotief van de wereldeconomie. De jongste maanden vertraagt de groei er omdat de bedrijven niet voldoende banen scheppen, waardoor de consumptie het wat laat afweten. ,,En als je weet dat de consumptie in de VS goed is voor 70 procent van het bruto binnenlands product''

Toch verwacht Vanden Houte tijdens de tweede helft van volgend jaar al opnieuw een groeiversnelling in de VS, vooral onder invloed van de lagere olieprijzen. Allicht zal ook de zwakke dollar een duit in het zakje blijven doen.

Met de Europese economie is het minder goed gesteld. ,,Het positieve nieuws is dat de groei niet helemaal stil valt, maar daar moeten we het dan ook mee doen.''

Vanden Houte ziet het oude continent worstelen met ,,de paradox van structurele hervormingen''. Op langere termijn zullen zij het concurrentievermogen verbeteren, maar op korte termijn maken banenverlies en zwakke groei de consumenten onzeker.

België is een uitzondering. Zowel de fiscale amnestie als schrik voor de Europese spaarfiscaliteit speelden daarbij een belangrijke rol. Vanden Houte schat dat zo'n 8 miljard euro teruggekeerd is naar Belgische rekeningen en kluizen. Een flink deel daarvan werd uitgegeven en geïnvesteerd.

Ook volgend jaar presteert België nog beter dan de rest van de eurozone, verwacht Vanden Houte. Dat kan niet gezegd worden van de Brusselse beurs, zegt hoofd financieel analist Jean-Marie Caucheteux. De Belgische aandelen deden bijzonder goed, maar betalen daar nu de prijs voor. Letterlijk. Brussel is duur geworden.

Toch moeten aandelen in het algemeen volgend jaar de beleggingsportefeuille redden, vreest zijn collega Duchesne. ,,We hadden dit jaar een rentestijging verwacht. We waren daarmee niet alleen, maar ze is er overduidelijk niet gekomen.'' Maar nu lijkt de bodem echt wel bereikt. Daarom kiest ING voor aandelen. Door gebrek aan economische groei moeten die het van de toename van de bedrijfswinsten hebben.

Duchesne verwacht volgend jaar in de VS een winstgroei van 11 procent. Europa doet beter met 15 procent. Maar het wordt kiezen, voegt Caucheteux eraan toe. Verzekeringsmaatschappijen, banken, media, telecom en IT-hardware krijgen de voorkeur. Elektriciteitsproducenten, voeding, bouw en ontspanning zijn te mijden.