BELGRADO - De Servische regering heeft de veiligheidsdienst opdracht gegeven de van oorlogsmisdaden verdachte oud-generaal Ratko Mladic op te sporen en te arresteren. Dat heeft de Servische vice-premier Miroljub Labus gezegd tegen de krant Vecernje Novosti.

,,Zo gauw we weten waar Mladic zich bevindt, is het allemaal voorbij'', zei Labus. Een adviseur van de Servische premier Vojislav Kostunica zei dat Mladic, die als hoofdschuldige van de massamoord bij Srebrenica wordt beschouwd, in de nabije toekomst voor het Joegoslaviëtribunaal zal verschijnen. ,,Als zoveel afhangt van slechts een probleem, dan is het vrijwel onmogelijk om daar geen oplossing voor te vinden'', zei adviseur Vladeta Jankovic.

Servië staat onder toenemende internationale druk om Mladic te vinden en uit te leveren aan het tribunaal vóór de tiende verjaardag van het bloedbad bij Srebrenica, waar Bosnisch-Servische militairen achtduizend moslimmannen en -jongens vermoordden. De massamoord wordt op 11 juli 2005, exact tien jaar na de val van de door Nederlandse VN-militairen bewaakte enclave, herdacht.

Al jaren bestaat het vermoeden dat Mladic zich in Servië schuilhoudt. De voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic, die als tweede grote verantwoordelijke voor de gebeurtenissen in Srebrenica wordt gezien, zit waarschijnlijk ondergedoken in de Republika Srpska, het Servische deel van Bosnië.