Betoging bij Britse basis kernduikboten zet druk op G8
Foto: afp
FASLANE - Ten minste duizend tegenstanders van de G8 hebben vanmorgen geprobeerd de toegang tot de Britse basis met kernduikboten in het Schotse Faslane te versperren. Dat meldt een journalist van het Franse persbureau AFP. ,,We willen een duidelijke boodschap meedelen aan de G8, zodat kernwapens op de agenda komen in Gleneagles'', verklaarde europarlementslid Caroline Lucas van de groene fractie.

Volgens de organisatoren waren er minstens drieduizend mensen aanwezig bij de vier toegangen naar de basis. De politie heeft vierhonderd betogers geteld bij een van de toegangen. Een 24-jarige manifestant werd gearresteerd toen hij probeerde de basis binnen te dringen.

De actie in Faslane kadert in de protestbeweging tegen de G8-top in Gleneagles, waar de leiders van acht landen in Schotland vergaderen van woensdag tot vrijdag. Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten behoren tot de G8.

Volgens Caroline Lucas zijn kernwapens niet alleen een risico voor de veiligheid, maar bedreigen ze ook de financiële middelen van landen die er bezitten.

De manifestanten, omsingeld door buitengewoon veel politie, wilden de vier toegangen tot de basis vreedzaam versperren tijdens de dag. Ze deden mee aan de actie op vraag van plaatselijke groepen, van de Stop the War-coalitie tegen de oorlog in Irak en van de Campagne voor Nucleaire Ontwapening.

In Faslane, in het estuarium van de Clyde op veertig kilometer ten noordwesten van Glasgow, liggen de vier kernduikboten van de Vanguard-klasse, het platform voor Trident-raketten. Zij vormen de Britse nucleaire afschrikkingsmacht.

Op de basis werken zowat negenduizend personen, militairen en burgers van de Royal Navy en onderaannemers. Faslane is de belangrijkste militaire basis in Schotland.

Sinds februari 2000 is de basis al acht keer geblokkeerd.