Bulgaarse vuilniscrisis bedreigt volksgezondheid
Foto: epa
SOFIA - De duizenden tonnen aan afval die als gevolg van een conflict over een vuilnisbelt in de straten van de Bulgaarse hoofdstad Sofia blijven liggen, zouden de komende weken een bron van ziektekiemen kunnen worden. Daar hebben medewerkers van de Bulgaarse gezondheidsdienst voor gewaarschuwd.

De hopen afval in Sofia stapelen zich op sinds het begin van een blokkade van de wegen naar de enige vuilnisbelt in de stad, vier dagen geleden. De blokkade is een initiatief van de inwoners van de wijk waar de vuilnisbelt ligt. Zij eisen onmiddellijk sluiting van de twintig jaar oude afvalberg, omdat ze vrezen er ziektes door op te lopen.

Maar die ziektes bedreigen nu de rest van de stad, waarschuwt de gezondheidsdienst. Volgens medewerkers van de dienst kan de temperatuur in Sofia de komende week oplopen naar 30 graden. Het broeiende vuilnis kan als gevolg daarvan bacteriën verspreiden die hepatitis A en buikgriep kunnen veroorzaken.

De 1,3 miljoen inwoners van Sofia produceren per dag naar schatting duizend ton afval. Dat afval wordt sinds 1985 naar de vuilnisbelt in de wijk Suhodol gebracht. De vuilnisbelt had op 1 januari 2005 moeten sluiten. Maar inwoners van andere wijken waar plaatsvervangende vuilnisbelten en vuilverbranders moesten komen, blokkeerden de aanleg daarvan, waardoor de vuilnisbelt in Suhodol langer open moet blijven. Het stadsbestuur verlengde het gebruik van de vuilnisbelt daarop tot 1 juli. Meteen na die dag blokkeerden de inwoners van Suhodol de weg naar de vuilnisbelt om te voorkomen dat hij nog langer gebruikt zou worden.

De politie heeft vooralsnog geweigerd de blokkade op te breken. Volgens het landelijke hoofd van de Bulgaarse politie, Boiko Borisov, is het niet de taak van de politie om de fouten van gemeentelijke autoriteiten te herstellen.