Chodorkovski schuldig bevonden aan zeker vier klachten
MOSKOU - In de Russische hoofdstad Moskou is een rechter begonnen met het voorlezen van het vonnis in de zaak tegen Mikhail Chodorkovski. De voormalige topman van het Russische olieconcern Yukos is al aan vier klachten schuldig bevonden. De rest van het vonnnis wordt morgen voorgelezen. De 41-jarige Chodorkovski staat terecht wegens fraude en belastingontduiking. Hij kan maximaal tien jaar cel krijgen.

Het vonnis is een bundel tekst van 25 centimeter dik. Tot nu toe komt het volgens de advocaten van Chodorkovski bijna woordelijk overeen met de aanklacht van het openbaar ministerie.

Velen zien in het proces de hand van het Kremlin. De bedrijfsleider, een van de rijkste mannen van Rusland, was politiek actief en steunde de oppositie. Het zou de bedoeling zijn dat Chodorkovski lang genoeg in de gevangenis verdwijnt om zijn deelname aan de presidentsverkiezingen van 2008 onmogelijk te maken.

Voor de rechtszaal hebben zich aanhangers van Chodorkovski verzameld. Bij het binnengaan werd de zakenman toegejuicht en er werden slogans tegen president Poetin gescandeerd.