BAGDAD - In en rond de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn het afgelopen weekend de lijken van 38 door het hoofd geschoten mannen gevonden. Nog eens minstens tien Irakezen kwamen zondag om bij bomaanslagen en schietpartijen.

In de wijk Sadr City in Bagdad werden zondag de geblinddoekte en geknevelde lichamen gevonden van dertien personen die door het hoofd waren geschoten. De lijken lagen in een ondiep graf op een braakliggend terrein. De meeste slachtoffers zouden mannen van begin 20 zijn. Volgens de politie zijn ze waarschijnlijk zaterdagavond of zondag vroeg doodgeschoten.

Zaterdag werden op een verlaten kippenfarm in Al-Huqoul, ten zuiden van Bagdad, al elf lijken gevonden. Alle slachtoffers waren achter in het hoofd geschoten. De lijken lagen naast twee met kogels doorzeefde vrachtwagens. In de buurt van de kippenfarm werden zondag nog eens vier lijken gevonden. Onder de slachtoffers waren een rechter en een ambtenaar van het ministerie van Onderwijs. In Ramadi werden de lichamen van tien vermoorde Iraakse soldaten gevonden.

Op twee plaatsen elders in Bagdad werden zondag een hoge ambtenaar van het ministerie van Industrie en zijn chauffeur, plus een sjiitische geestelijke en zijn neef doodgeschoten. Zaterdagavond werd de directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor zijn huis neergeschoten. De directeur-generaal kwam om, drie omstanders raakten gewond. Bij aanslagen elders in Irak vielen zaterdag zeker nog twaalf doden.

In Baqouba was de gouverneur van de provincie Diyala zondag het doelwit van een zelfmoordaanslag met een autobom, maar hij bleef ongedeerd. Drie van zijn lijfwachten raakten gewond. Een paar minuten na de aanslag blies in dezelfde straat een man zichzelf op. Behalve de dader kwamen vier mensen, onder wie drie agenten, om het leven. 37 anderen raakten gewond. In een woonwijk in Baqouba sloegen zeker zeven granaten in. Vier mensen raakten daarbij gewond en vijf huizen werden zwaar beschadigd.

Offensief

Het Amerikaanse leger heeft ondertussen het offensief beëindigd dat het vorige week zaterdag inzette in de provincie Anbar, in het grensgebied met Syrië in het westen van Irak. Het leger heeft bij het offensief, gericht tegen leden van Al-Qaeda in Irak, meer dan 125 opstandelingen gedood en 39 opstandelingen opgepakt. Negen Amerikaanse soldaten kwamen om, veertig raakten gewond.

De gouverneur van Anbar, die dinsdag werd ontvoerd, is zondag vrijgelaten. De gouverneur, Raja Nawaf Farhan al-Mahalawi, werd ontvoerd toen hij van de grensplaats Qaim op weg was naar de provinciehoofdstad Ramadi. Zijn ontvoerders hadden gezegd hem te zullen vrijlaten zodra de Amerikanen uit Qaim waren vertrokken.