Zevenhonderd doden in Oezbekistan
Foto: rtr
NAMANGAN - Terwijl de opstand in Oezbekistan zich uitbreidt, loopt ook de dodentol op. In Andijan, waar het oproer begon, zijn minstens vijfhonderd doden gevallen. In Pakhtabad, zo'n 30 kilometer te noordoosten van Andijan, kwamen door het optreden van het Oezbeekse leger zeker tweehonderd demonstranten om. Honderden burgers zijn gevlucht.

De vluchtelingen proberen buurland Kirgizstan te bereiken. De paar honderd Oezbeken die erin slaagden de grens over te steken, worden opgevangen in tentenkampen. In de grensstadjes Teshiktosh en Korasuv, waar vluchtelingen samenstromen, zijn enkele doden gevallen bij confrontaties met het leger.

President Islam Karimov ontkende zaterdag dat hij het bevel had gegeven om het vuur te openen op de opstandelingen, zoals getuigen meldden. De overheid beweert ook dat er niet meer dan zeventig dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Verslaggevers en cameraploegen worden niet toegelaten in het gebied.

Volgens de regering wordt de opstand geleid door moslimextremisten van de verboden partij Hizbi Tahrir. Maar volgens mensenrechtenorganisaties is de opstand het gevolg van opgekropte woede over de behandeling van gedetineerden, armoede, werkloosheid en andere sociale problemen.