Slechts helft Fransen ging werken
In de Parijse metro bleven de verwachte problemen uit Foto: afp
BRUSSEL - Uit de eerste schattingen blijkt dat ongeveer de helft van de Franse werknemers vandaag aan het werk is gegaan. Franse ambtenaren moeten voortaan gratis werken op Pinkstermaandag. Die 'solidariteitsdag' werd in het leven geroepen na de hittegolf in de zomer van 2003, waarbij heel wat ouderen om het leven kwamen. De verwachte algemene verkeerschaos in Parijs bleef vanochtend uit en ook het treinverkeer rijdt zoals normaal.

Op de Parijse luchthaven van Roissy vertrekken de meeste vluchten zoals gepland, in Orly zijn er ,,enkele vertragingen''. Maandagmorgen verliep het metroverkeer in de hoofdstad normaal, op enkele storingen na op een enkele lijn. Ook negentig procent van de bussen in Parijs rijden normaal. In verschillende provinciehoofdsteden verloopt het openbaar vervoer wel moeilijk.

Dankzij de onbetaalde werkdag, waarover de werkgevers een belasting van 0,3 procent van de normale loonkosten moeten afdragen, zou de schatkist twee miljard euro extra kunnen besteden aan voorzieningen voor bejaarden en gehandicapten.

Nadat de verontwaardiging tegen de hittegolfdoden was weggeëbd, rees het proces tegen de solidariteitsdag en in alle openbare diensten zijn stakingen aangekondigd. Het collectief 'Vrienden van de Maandag' berekent op zijn website dat vooral de werkgever er beter van wordt. De vakbonden vragen zich hardop af wie er nu eigenlijk betalen, wat de opbrengst is en waar die naar toe gaat. De bonden pikken het niet dat de werknemers moeten opdraaien voor de slechte aanpak van de hitte.

In de Assemblée keerden de socialisten zich op hoge toon tegen de 'gratis' werkdag en eisten een alternatief plan.

Volgens een peiling gaat 55 procent van de Fransen vandaag niet werken. Sommigen staken, anderen nemen een dag vakantie. 68 procent van de Fransen wil de 'dag van de solidariteit' afgeschaft zien.