Franse spionagedienst werkte aan vrijlating journalisten
De twee Franse journalisten die vier maanden in Irak gegijzeld waren, zijn weer thuis na hun onverwachte vrijlating dinsdag. Christian Chesnot (l.) en Georges Malbrunot landden gisteren op een militaire basis nabij Parijs. Tijdens een persconferentie verk Foto: © ap
PARIJS- Sinds de journalisten George Malbrunot en Christian Chesnot in handen vielen van Iraakse ontvoerders, heeft de Franse militaire inlichtingendienst DGSE continu met honderd agenten toe gewerkt naar hun vrijlating. De gijzeling van de twee had de hoogste prioriteit binnen de dienst. Dat heeft het ministerie van defensie verklaard, een dag nadat de journalisten na 124 dagen gevangenschap terugkeerden in Parijs.

Malbrunot en Chesnot kregen op een onbekende locatie alle informatie van de agenten van de DGSE. Volgens een woordvoerder van het ministerie van defensie vond de sessie in ontspannen sfeer plaats, in aanwezigheid van enkele familieleden van de ex-gijzelaars.

De journalisten werden vastgehouden door het radicale Moslimleger van Irak. Begin deze week werden ze vrijgelaten. Frankrijk ontkent losgeld te hebben betaald voor hun vrijlating.