BRUSSEL - Dertien Belgen volgen zondag als waarnemer de nieuwe tweede ronde van de verkiezingen in Oekraïne. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Negen waarnemers trekken naar Oekraïne voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Vier andere landgenoten, onder wie Stef Goris (VLD), gaan in naam van het Belgische Parlement.

Dinsdag had de centrale kiescommissie 12.184 buitenlandse waarnemers geregistreerd voor de herhaling van de tweede ronde van de presidentsverkiezing. De belangrijkste Europese instellingen, zoals het Europees Parlement, de Raad van Europa en de OVSE, hebben hun waarnemers opgetrommeld. Bij de stembusslag op 21 november, waarvan de uitslag wegens massale fraude werd geannuleerd, waren er zo'n 5.000 buitenlandse waarnemers.

Hetzelfde geldt voor verschillende buitenlandse regeringen, zoals de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada en Zwitserland, en die van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (het GOS, dat twaalf van de vijftien ex-Sovjet-republieken groepeert).

De nieuwe leider van de centrale kiescommissie, Yaroslav Davidovitch, verzekerde dat er speciale inspanningen werden geleverd om een herhaling van de fraude te voorkomen. De commissie, die sinds de voorbije verkiezing werd vernieuwd, werd er door de oppositie van beschuldigd de fraude op 21 november te hebben ondeersteund en aangemoedigd.