UTRECHT - De Nederlandse verzekeraar Aegon, die ook in ons land actief is, hangt een miljoenenclaim van beleggers boven het hoofd. Aanleiding is de uitspraak van de rechtbank in Utrecht dat Aegon-dochter Spaarbeleg fout zat met 'Sprintplan'. Meer dan 100.000 kleine beleggers hebben schade geleden.

Zij voelden zich misleid door Spaarbeleg omdat zij de indruk hadden gekregen dat het bij het aangaan van een Sprintplan-overeenkomst niet mis kon gaan. Aan het eind van 2000 gingen de koersen op de beurs echter onderuit en verdampten de mogelijke winsten.

Volgens de rechtbank heeft de verzekeraar zijn zogeheten zorgplicht geschonden. Aegon had niet bij potentiële klanten geïnformeerd naar de hoogte van hun inkomen, hun beleggerservaring of hun doel. De rechtbank stelde voorts nog dat het Sprintplan-product een aantal risico's inhield die niet vooraf werden vermeld.

De overeenkomsten zijn afgesloten in de periode 1998 tot en met 2001. Beleggers stortten elke maand een vast bedrag en na afloop van de overeenkomst werd hen voorgespiegeld dat zij een flinke winst zouden kunnen opstrijken.

De zaak was aangespannen door de stichting Gedupeerden Spaarbeleg. Die had geëist dat de rechtbank de Sprintplan-overeenkomsten nietig verklaarde. Ook eisten ze dat alle betalingen die door de kleine beleggers zijn gedaan, zouden worden teruggestort. Die eisen heeft de rechtbank afgewezen.

Aegon reageert laconiek op de uitspraak. ,,Volgens onze interpretatie van de uitspraak zijn we alleen in uitzonderlijke gevallen verplicht om een regeling te treffen met beleggers. Voor de 'normale' gevallen treft ons geen blaam'', meent een woordvoerder. Hij geeft aan dat Aegon al in enkele honderden bijzondere gevallen geld heeft teruggestort. ,,We verwachten verder geen grote claims'' .